Vélodrome

web01
Uitgever     :   GMFR – Frankrijk
Jaar             :    ?
Maker         :   ?

Eenvoudig wielerbaanspelletje uitgegeven door GMFR in Frankrijk. Wanneer het is uitgegeven is niet echt duidelijk. Sommige bronnen spreken van de jaren 30 , anderen dan weer van de jaren 50.

Het spel zit in de binnenzijde van een dichtgeklapte houten spellendoos, naast dit spel bevindt zich een gewoon ganzenbord, aan de buitenzijde een paardjesspel (type mens-erger-je-niet). Het spelbord zelf is 18 x 38 cm. Bij het spel zitten origineel 8 houten rennertjes. Op de foto’s staan replica’s van de originele vorm en grootte om een idee te geven hoe het complete spel eruitzag.

De regels zijn simpel (zie onderaan deze pagina). Het is gooien met dobbelstenen, renners verzetten en op speciale vakjes gebeurt er van alles. De regels spreken ook van boetes en beloningen die de spelers onder elkaar moeten afspreken maar dat is niet echt duidelijk. Voorts wordt er niets gezegd over het aantal ronden dat een wedstrijd duurt en merkwaardig is ook dat het parcours netjes in 4 gekleurde banen verdeeld is en dat elke speler 2 renners heeft. Hoe dat in de regels wordt omgelost is ook een raadsel.

sp6801

Spelmechanisme :

Elke speler mag een zet door te dobbelen doen en moet zijn boetes betalen of mag de premies opstrijken die gewonnen zijn door zijn renners.
Dit alles is onderlinge afspraak tussen de spelers en de beloningen aan de aankomst worden verdeeld volgens deze afspraken.

1 – Startlijn
7 – Lekke band vooraan. Als 1 beurt over
13 – Valpartij in de bocht, ga 2 vakjes terug
21 – Strafpunt – betaal een vastgestelde boete
24 – Bonificatie – ga 1 extra vakje vooruit
31 – Bonificatie in de bocht voor de aankomst – verdubbel de dobbelsteenworp
34 – Strafpunt – betaal een vastgestelde boete
36 – Ketting eraf – ga 3 vakjes terug
39 – lekke band aan beide wielen – sla 1 beurt over
43 – Premie – ontvang de vastgestelde premie
46 – Aankomstlijn of lijn van doortocht ronde in geval van meerdere ronden

sp6802

sp6803

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.