Tour de Force

web01

Uitgever     :   ampm promotions Ltd – UK
Jaar             :    2005
Maker         :   ?

Het is een spel in de reeks Tin Games van Quikky Games; een reeks van sportspelletjes die elk in een gelijkaardig handig meeneemdoosje zitten. De afmetingen van het doosje zijn 19,5 x 14 x 1.5 cm. Het spel kan gespeeld worden met 2 tot 6 personen. Er zijn jetons geleverd voor de renners en voor het peloton en 2 dobbelstenen in een verschillende kleur: één voor de renners en één voor het peloton. Het zijn geen klassieke dobbelstenen van 1 tot 6 ogen, maar aangepaste met een “O” , een “X” en van 1 tot 4 “ogen”. Afhankelijk van het aantal spelers, speelt elke speler met 1 tot 3 renners.

Er zijn spelregels voor zowel een wegwedstrijd als voor een tijdrit. De bijgeleverde scorekaarten geven aan dat er rittenwedstrijden met eerdere etappes en tijdritten kunnen worden georganiseerd, maar hoe dat in de praktijk moet, wordt aan de verbeelding van de speler overgelaten.

Het is in feite een eenvoudig dobbelspel. Zeker de tijdrit, daar wordt gegooid en bewogen, O-en en X-en geven wat pech of bonus, maart diegene die het parcours in het minst aantal beurten aflegt wint.

De wegwedstrijd is iets origineler. Het peloton beweegt bij elke beurt 1 vakje en dan gooit elke speler per renner met de 2 dobbelstenen. Eén dobbelsteen voor het peloton, de tweede voor zijn renner. Afhankelijk of zijn renner meer of minder gooit dan het peloton gaat de renner vooruit of achteruit ten opzichte van dat peloton. De 0-en en X-en hebben ook hier speciale betekenissen (pech en extra versnelling – kan zowel voor de renner als voor het peloton).

sp6901
Spelbenodigdheden:

2 dobbelstenen – 1 voor het Peloton en 1 voor de Renners

19 jetons – 1 voor het Peloton en 3 voor elke kleur van de Renners en voor aanduiding van hun tijdrit tijden.

Spelmechanisme :

Kies de kleur van je Renners (gebruik 1 Renner als er 6 spelers zijn, 2 elk als er 3 spelers zijn, 3 in t geval van 2 spelers en 6 indien je het spel alleen speelt) en gooi met de dobbelsteen om te kijken wie begint

Start

Wegwedstrijd

Plaats de grote witte Peloton jeton op de startlijn en beweeg het 1 vakje vooruit (het Peloton gaat 1 vakje vooruit bij elke spelbeurt zoals elke Renner) – voor elke Renner wordt dan na elkaar gegooid tegen het Peloton om te bepalen waar ze zich bevinden – als er hoger gegooid wordt dan het peloton gaat de Renner 1 vakje vooruit, wordt er lager dan het peloton gegooid, gaat de renner 1 vakje achteruit. Wordt er gelijk aan het Peloton gegooid dan blijft de positie behouden.

Wanneer je Renners in het peloton zijn, worden hun jetons boven op de grote witte Jeton van het peloton geplaatst.

Wanneer er voor een Renner een “X” wordt gegooid, plaatst hij een demarrage, gooi opnieuw en zie hoeveel hij wint ten opzichte van het Peloton en verplaats je renner overeenkomstig (tel 1 extra indien er weer een “X” wordt gegooid).

Wanneer het Peloton een “X” gooit wordt het plots opgeschrikt en gaat in wilde vaart, het gaat 1 vakje vooruit en neemt de Renners op die het opslorpt (plaats de betreffende jetons ook bovenop het peloton).

Wanneer het Peloton en de Renner beiden een “O, dan heeft de Renner een probleem (lekke band of erger) en zal hij in de volgende beurt niet bewegen terwijl hij op zijn volgwagen wacht.

De winnaar van de rit is diegene die als eerste de aankomstlijn passeert – elke renner moet de rit uitrijden om zijn eindtijd te kunne noteren op de bijgekeverde scorekaart (het aantal extra beurten om de aankomstlijn te bereiken). Indien renners zich in het peloton bevinden als ze de aankomstlijn overschrijden, moeten ze tegen elkaar gooien om te bepalen wie de sprint op de aankomstlijn gewonnen heeft.

Tijdrit

Deze loopt over hetzelfde parcours, maar met een aangepast spelmechanisme (de peloton jeton wordt niet gebruikt). Elke renner start met een tussenafstand van 3 beurten. 1 enkele dobbelsteen wordt gebruikt – de individuele renners gaan vooruit volgens de waarde van de dobbelsteen. Een “0” gooien betekent dat je een probleem hebt en moet worden geholpen door de materiaalwagen; je gaat niet vooruit. Een “X” gooien betekent dat je een extra inspanning levert, gooi terug en tel nu 1 extra bij het aantal ogen op de dobbelsteen op. Denk eraan je tijd jeton bij elke beurt te verplaatsen. De winnaar is de renner die het minste tijd voor de wedstrijd nodig heeft (in het minst aantal beurten).

sp6902

sp6903

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.