Il giuoco del Giro d’Italia

sp7201

Uitgever     :   La Gazetta dello Sport – Italië
Jaar             :    1950
Maker         :   ?

Spel uit 1950 als bijlage bij La Gazetta dello Sport; een bekende Italiaanse sportkant. Het is een ganzenbordspel dat de ronde van 1950 voorstelt. Uitgevouwen meet het speelbord 58 x 43 cm. De renners moesten worden uitgeknipt en zijn 10 ronde jetons van ongeveer 2cm diameter met afbeeldingen van grote kampioenen en dit in verschillende kleuren. De renners die voorkomen zijn : Bartali, Coppi, Magni, Lazarides, Ortelli, Fornara, Dupont, Lauredi, Cerami en Bresci.

Het spel speelt zich ook af tegen de achtergrond van de Italiaanse wederopbouw na de tweede wereldoorlog. Het E.R.P logo (European Recovery Program) komt op veelvuldige plaatsen voor als bouwer van nieuwe infrastructuurwerken : wegen, bruggen, ziekenhuizen, ….. en dit met Amerikaanse steun (Marshall plan).

Zoals gezegd volgt het de regels van het klassieke ganzenbordspel. Er wordt gespeeld met 2 dobbelstenen (die zelf te voorzien waren). De volledige regels staan verderop.

sp7202
Spelmechanisme:

Aan deze ronde kunnen een willekeurig aantal spelers deelnemen. Elke speler knipt daarvoor een renner uit de meegeleverde jetons met afbeeldingen van diverse kampioenen. Om dit spel te kunnen spelen heb je 2 dobbelstenen nodig. Er wordt gedobbeld om te kijken wie mag beginnen. Er wordt in uurwijzerzin gespeeld en de renners worden bewogen volgens het aantal gegooide ogen.

Wie op vakje 11 komt rijdt lek en moet een beurt overslaan. Wie op vakje 12 komt rijdt op een prachtige , met Amerikaanse hulp, heraangelegde weg en gaat direct naar vakje 61 (laatste vlucht). Wie op vakje 14 komt (viaduct heropgebouwd door ERP) wint drie uur bonus en gaat naar 17 en wint zo de rit in Genua. Wie op 19 komt, krijgt strafpunten (om zich te laten voorttrekken door een camion) en gaat terug naar vakje 7 (controle) . Wie op 22 komt (douane) moet een beurt overslaan. Wie op of over 27 komt (weg geblokkeerd door betoging) beëindigd daar zijn beurt, indien er een renner op 27 staat, kunnen de anderen die 27 passeren wel door. Wie op 28 komt (door ERP heropgebouwde brug) wint 5 uur en gaat naar 33 en wint zo de rit naar Bolzano. Wie op 31 komt moet een band verwisselen en moet daardoor een beurt overslaan. Wie op 38 komt (irrigatiewerken betaald door ERP) rijdt op een nieuwe weg, wint 4 uur bonus, gaat direct naar vakje 41 en wint zo de rit naar Rimini. Wie op 39 komt (overstroomde weg in zompig land) moet terug naar vakje 26 (weg hersteld door ERP). Wie op 43 komt valt in de bocht en moet daar blijven tot hij 4 gooit en gaat zo naar het hospitaal, gebouwd door de ERP, en dit laat hem dan toe om zijn weg verder te zetten. Wie op 44 komt valt door een enthousiaste supporter en moet terug naar 33 (rusten). Wie op 50 komt krijgt een zonneslag op de klim en moet terug naar 23 (rusten). Wie op 54 komt (aquaduct door de ERP gebouwd) kan zijn drinkbussen terug met water vullen en gaat direct naar vakje 57 om zo de rit naar Campobasso te winnen.

Wie op 55 komt (uitgedroogde bron) moet terug naar 35 (om daar zijn drinkbussen te vullen). Wie op 58 komt (gesloten overweg) moet terug naar 42 (viaduct heropgebouwd door de ERP om via deze de spoorlijn te overschrijden). Wie op 59 komt (val en defecte fiets) moet helemaal terug naar 2 waar de door de ERP heropgestartte fabrieken voor een nieuwe fiets gaan zorgen en de GIRO kan worden verdergezet.

Wie op 61 komt (laatste vlucht) wint 2 uur en gaat direct naar 63 (waar de pers de laatste berichtgeving kan geven met een door de ERP heropgestart communicatiesysteem). Vanaf 63 wordt er verder met slechtv1 dobbelsteen gegooid, wiue voorbij de 64 gaat moet het aantal vakjes terugzetten dat er teveel is gegooid en kom je zo op vakje 62 (wegvergissing) moet je naar vakje 51 (achtervolging) gaan.

Wie op een vakje van een aankomstplaats komt, (5-9-13-17-21-25-29-33-37-41-45-49-53-57-60) mag nog een keer gooien. Wie op een vakje komt waar een ERP verwezenlijking staat heeft ook nog een groot voordeel (8-16-24-32-40-48-56), die mag zijn laatste gezette aantal vakjes nogmaals zetten. Dat betekent eigenlijk als je in je beginbeurt een 8 zou gooien (bijvoorbeeld met een 5 en een 5 dat je de GIRO in feite gewonnen hebt (dus best de regel veranderen dat dat in de eerste beurt niet kan)

sp7203

sp7204

sp7205

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.