Helden in het veld

spel961

Uitgever     :   Gazet van Antwerpen – België
Jaar             :    2007
Maker         :   Ludo Nauws

Helden in het veld is een spel bedacht door mezelf (België, 2007) en op 11 december verscheen het als bijlage bij Gazet van Antwerpen. De bijlage is gedrukt op A2 formaat (59,6 x 42 cm), waarbij het spelbord de halve pagina inneemt. Naast het speelbord zijn er ook de risico- en bewegingstabellen afgedrukt en een 8-tal uit te knippen rennertjes, krachtjokers en pechjetons en zelfs 2 dobbelstenen. Je kunt het spel dus met 8 spelers spelen, maar ben je met minder dan speelt elke speler met meerdere rennertjes.

Bij de Artikels is een achtergrondartikel te vinden dat voorafgaand  op 10 december in Gazet van Antwerpen werd gepubliceerd. Je vindt het  hier.

Met dit spel heb ik getracht een veldritgevoel op te roepen. Het parcours is opgebouwd uit een asfaltstrook tussen start en aankomst, in de wei is een zandstrook, een helling, en een balk als hindernis. Verder is er een dubbele materiaalpost. Op het onverharde deel kun je kiezen voor risico (herrollen van 1 dobbelsteen), het resultaat kan positief zijn, maar ook negatief, met als klap op de vuurpijl dat je pech kunt krijgen en de materiaalpost in moet. Iedere renner heeft in de wedstrijd (2 tot 3 ronden) een beperkt aantal krachtbonussen die extra vakjes opleveren, je hebt er 3 , maar je kunt ze terugverdienen. Het is in de basis een dobbelspelmechanisme, maar door de zelf in te schatten risicofactor en de krachtbonussen zit er toch zeker ook een dosis tactiek in.

In de door GVA gepubliceerde versie zijn een aantal regeltjes weggelaten. Zo is de 3de dobbelsteen, oorspronkelijk nodig voor het rijden op het asfalt, door plaatsgebrek gesneuveld. Bovendien zijn de spelregels hier en daar wat verkort weergegeven. Verderop onder “spelmechanisme” vind je wel de volledige regelset.

SP9607
Spelmechanisme :

De regels zoals hieronder beschreven zijn de volledige spelregels. In de door GVA gedrukte versie zijn een aantal dingen weggelaten om enerzijds het spel te vereenvoudigen en anderzijds plaats te winnen.

Aantal spelers en spelduur

Het spel kan gespeeld worden met 8 spelers (elk 1 renner), zijn er minder spelers dan kunnen de beschikbare renners verdeeld worden over de spelers. Het aantal ronden is af te spreken: bij voorkeur 2 of 3. Bij 6 renners en een wedstrijd over 2 ronden is de speelduur ongeveer 45 minuten.

Begin van het spel

Elke speler gooit om beurt 2 dobbelstenen. Wie de hoogste waarde gooit zet zijn renner op de plaats naar keuze achter de startlijn. Daarna de tweede hoogste, enzovoort tot alle renners geplaatst zijn.

Spelvolgorde

Er wordt gespeeld in de volgorde waarin de renners zich in de wedstrijd bevinden. Wanneer 2 renners op gelijke hoogte staan, gaat de meest rechtse voor.

Bewegen algemeen

Een renner kan enkel vooruit of schuin vooruit. Niet opzij. In sommige bochten is een dikke streep getrokken; een renner kan die niet overschrijden. Is de dikke streep in het midden van de bocht onderbroken, dan kan er enkel op dat punt in de bocht wel over de streep worden gereden. Het is niet toegelaten om over andere renners te springen. Indien de baan geblokkeerd wordt, moet de renner die niet voorbij de hinderende renners kan erachter aansluiten. Indien 2 renners schuin achter elkaar staan, kan daar wel tussendoor worden gereden.

Rijden op asfalt

Gooi telkens 3 dobbelstenen en kies er 2 van. Het herrollen van een dobbelsteen (zie verder) is hierbij niet mogelijk. Op asfalt kan in het wiel gevolgd worden; een renner die recht achter een andere renner staat mag volgen zonder zelf de dobbelstenen te gebruiken. Dit kan ook voor meerdere renners die achter elkaar staan. Om in het wiel te komen mag een renner minder vakjes vooruit gaan dan er werd gerold.

Rijden op onverhard

Gooi telkens 2 dobbelstenen. Er kan vrijwillig 1 van de 2 herrold worden, maar dan moet er een risicoworp worden gerold (zie verder). Er mogen nooit minder vakjes gezet worden dan gerold (uitgezonderd bij recupereren – zie verder)

Rijden door de zandbak

De passage in de zandstrook vereist de nodige snelheid. Gaat een renner te traag dan moet hij afstappen en lopen, of een risicoworp pakken. De tabel “Zandbak” geeft aan wat er gebeurt in functie van het gerolde aantal ogen. Indien de renner moet lopen gaat hij 1 vakje vooruit. In sommige gevallen kan een dubbele risicoworp het resultaat zijn. Bijvoorbeeld: een renner gooit 6 en besluit een dobbelsteen te herrollen. Dit zorgt voor een eerste risicoworp. Wanneer de herrol toch nog maar een waarde tussen 5 en 8 oplevert moet er volgens de zandbaktabel nog een risicoworp gebeuren.
Bergop rijden
Trek van elke worp de waarde af die in het vakje vermeld is waar de beweging van de renner begint. Komt de totaalwaarde op 2 of minder, dan moet de renner lopen en gaat hij 1 vakje vooruit.

De balk

Op één plaats op het parcours is een balk gelegd. Om op de fiets over de balk te springen moet de snelheid over de balk hoog genoeg zijn. Een renner die over de balk gaat en voorbij de gearceerde vakjes terechtkomt is op de fiets kunnen blijven en gaat gewoon door. Komt de renner in de gearceerde zone terecht dan heeft hij moeten afstappen; de renner wordt dan achteruit geschoven tot het eerste vakje vlak achter de balk.

Krachtjokers

Bij de start heeft iedere renner 3 krachtjokers. Ze kunnen overal gebruikt worden en in sommige gevallen ook worden terugverdiend. Een renner kan er nooit meer dan 3 hebben. Per beurt kan er 1 worden ingezet, dit op elk terreintype of hindernis. Door een krachtjoker in te zetten krijgt de renner 3 vakjes extra. Dit keuze om een krachtjoker te gebruiken mag gebeuren na het gooien van de dobbelstenen. Het gebruiken van een krachtjoker kan nuttig zijn om een hindernis te overwinnen of voldoende snelheid te halen (balk, zandbak, beklimming). Wanneer een renner op het asfaltgedeelte een krachtjoker gebruikt, voert hij een demarrage uit. Er kan dan door een andere renner niet in het wiel worden gevolgd, tenzij die ook een krachtjoker speelt.

Recupereren (terugverdienen van krachtjokers)

Er zijn 2 manieren om krachtjokers terug te verdienen: in het wiel volgen of minder vakjes zetten dan er gerold werden. Een renner die in het wiel volgt op asfalt verdient per volgbeurt 1 krachtbonus terug. Dit geldt niet meer in de eindsprint (de asfaltzone in de laatste ronde voor de eindmeet).
Een renner kan op elk terreintype besluiten om 4 vakjes minder te zetten dan gerold en krijgt zodoende een krachtjokers terug. De beslissing om minder te zetten dan gerold ag je nemen na het rollen. Er gelden wel een paar voorwaarden: je moet minstens 5 gerold hebben om dit te kunnen doen en  je mag niet meer over je 3 krachtjokers beschikken (anders kun je niet meer recupereren). Wanneer je geblokkeerd wordt en je kan niet door kan je natuurlijk altijd zelf kiezen voor vakjes minder te zetten en te recupereren.

Risicoworp

Nodig bij het herrollen van 1 dobbelsteen op het onverharde of bij een verplichte risicoworp in de zandbak. Gooi voor de risicoworp met één dobbelsteen; na de herrol, maar voor de beweging wordt uitgevoerd. Raadpleeg de Risicotabel om na te gaan wat het effect van de worp is.

Materiaalpech

Een mogelijk gevolg van de risicoworp is het krijgen van materiaalpech. Wanneer dit gebeurt wordt het reservewiel van de kleur van de betrokken renner in de materiaalpost geplaatst. De renner met materiaalpech zal dan met minder vakjes vooruit gaan dan er werden gerold, tot hij de materiaalpost is gepasseerd en hij een nieuwe fiets heeft verkregen. Het aantal vakjes dat minder wordt gezet is af te lezen in de tabel “Materiaalpech”. Ook als je materiaalpech hebt kan je nog kiezen voor een risicoworp, alleen zul je dan niet enkel bij 2 , maar ook bij een 1 op je risicoworp voet aan de grond zetten (en blijven staan).

Aankomst
De renner die als eerste over de meet gaat wint de wedstrijd, ongeacht of er op het einde van de beurt een andere renner verder komt.
SP9602

sp9606
sp9608

spel9609
Geschiedenis:

Vorig jaar kreeg ik de vraag van mensen uit mijn omgeving die de verzameling gezien hadden of ik nooit het idee had gehad zelf iets uit te brengen. Ik had er zelf nog niet over nagedacht, maar t leek me wel wat. Maar als ik iets zou bedenken zou t wel leuk zijn als er iets mee gedaan kon worden. Een spel maken en in eigen beheer uitgeven zag ik niet direct zitten.

Dus een eerste idee… wat en hoe?? Een commercieel wielerspel is enorm moeilijk. Wielerspellen zijn niet sexy en worden onterecht beschouwd als spellen voor kinderen. Dat is helemaal niet zo. Ik heb bijvoorbeeld al dikwijls Homas Tour Pro gespeeld en dit heeft een hoge dosis strategie en kan ook dat soort spelers boeien (als je ze over de streep krijgt). Dus misschien iets dat als relatiegeschenk zou kunnen dienen voor een ploeg of organisatie……….. maar eerst een spel hebben……… veldrijden: vind ik wel boeiend en in de verzameling had ik nog zo niks….. k wist wel indirect van een aantal initiatieven, maar niks echt uitgegeven…

Hoe begin je aan een spel? Door de verzameling die ik heb opgebouwd en de regels die ik allemaal heb doorgenomen zou je in de verleiding komen om de sterke punten van sommige spellen samen te bundelen, maar geloof me, dit werkt niet.

Dan maar een wit blad en zinnen / woorden opschrijven die in mijn hoofd komen als ik aan veldrijden denk:

Materiaalpech, balken, zandbak, een paar cartouches per wedstrijd, recupereren, risico pakken om een gat dicht te rijden of te ontsnappen, dubbele materiaalpost, asfalt naar de meet, smalle wegen in t veld…

Alle ingrediënten waren er en gezien het een spel voor een breed publiek ging zijn… niet te veel regels en speelduur 45 minuten.

De ingrediënten omvormen in regels lukte vrij goed. Het was misschien een helder moment , maar ik had duidelijk geen “writers block”. Iets moeilijker was het ontwerp van het bord. Technisch was het geen probleem, want ik had al borden gemaakt voor de Homas Tour Pro regels dus dat was niet het punt. Maar de speelduur van 45 minuten vereiste een bepaalde parcourslengte, ik wou het bord ook klein houden (maximum A2) en gebruik maken van de kleine plastiek rennertjes in diverse kleuren (volle plastiek, 30mm lang) en die vrij gemakkelijk te koop zijn en bij een hoop spellen gebruikt worden.

Het spel is klaar, toch wel wat geplaytest…… eerst met de zoon, dan met wat kennissen, met mensen van de wargameclub (TSA – Tin Soldiers of Antwerp), met enkele collega’s op het werk………en het bleek te werken..

Als Antwerpenaar kon ik niet echt naast het grootste veldritcriterium zoals de Gazet van Antwerpen-trofee . Dus nam ik contact op met GVA. Ik wist dat ze elk jaar een bijdrage drukten in de aanloop naar de Gazet van Antwerpen veldrittrofee; misschien kon dit spel hier een plaatsje krijgen. Ik maakte het bord op A3 formaat (het formaat van de krant ongeveer) en verving de plastiek rennertjes door uit te knippen rennertjes, zodat alles in drukwerk zou kunnen:

Er was van in het begin interesse, maar het zou tot midden oktober duren voor er groen licht kwam van GVA. Waar ik zelf het idee had om het beperkt te drukken op krantenpapier legde ze zelf de lat een stuk hoger door te opteren voor duurder materiaal en het bij een bepaalde krant gratis in bijlage te steken. De oplage van de krant , gekoppeld aan het feit dat er meer zouden gedrukt worden om op de crossen uit te delen zit de oplage toch rond de 130.000 exemplaren.

sp9603

sp9605.gif

Er werd gemikt op de dinsdagkrant van 11 december, in het weekend van 1 december werd een aankondigingcampagne gestart met advertenties in een aantal bladen, de eigen website en krant en radiospots op een groot aantal Vlaamse zenders.

De reclamespot gemaakt door reclamebureau Duval Guilaume :

 

De aankondiging op de site:

sp9601.gif

De advertenties die verschenen in Gazet van Antwerpen, P-Magazine, Cyclosprint, Weeekend Knack , Sport Voetbalmagazine, Metropolis en Metro.

sp9604

28 commentaren

 1. Hello,
  i like the game HELDEN IN HET VELD very much…could you please send me the files containing the material for print-and-play?and would it be possible for you to send an English translation of the main rules as well?i would be very grateful for this…
  Thank you very much.
  Alberto Quintairos ORENSE(SPAIN)

 2. Dag Ludo,

  Zou je me een printbare kopie van het spel kunnen doorsturen? Ik heb er veel van genoten toen het werd uitgebracht door de krant maar het is ergens verloren geraakt. Omdat er jammer genoeg zo weinig of zelfs geen wielerspellen zijn die het veldrijden in de verf zetten zou ik graag een andere exemplaar hebben. Dus als je me een printversie kan doorsturen zou ik dat heel erg appreciëren.
  Vriendelijke groeten!

  • Hi Kelly

   You should find in your mailbox the scanned version of the game (as it was published by the newspaper). Also a doc file with the rules in English, and the original rules in dutch (in .doc file so you can read it via Google translate )

   Have fun wit it

   Ludo

  • Nice! I really like the tone from both of these guys. Unfortunately I kept getting distracted by her voice… I’m not a huge fan… That made me wish I liked playing Les Pauls. I don’t know what it is about them that just makes me uncomfortable. (Disclaimer: I have only played ones made since 2005-2006 which I’ve heard might be the problem…)

 3. Dag Ludo,

  Ik ben een groot bordspellenliefhebber en wielerfan.
  Graag zou ik een printbare kopie van Helden in het veld willen ontvangen.
  Het lijkt mij fantastisch.

  Enorm bedankt voor de moeite.

  Hartelijke groet
  Bart

 4. Hallo Ludo,

  Hoe dieper ik me in jouw site verdiep, hoe meer het water me uit de mond loopt. Als rasechte wielerliefhebber, die zowel wegkoersen als veldrijden en pistewedstrijden verslindt (wat is het fantastisch dat Eurosport dit jaar vier zesdaagsen uitzendt…) weet ik haast niet waar eerst te kijken. Puntenkoers, Flanderien en nu Helden van het Veld. Ik heb dat bord hier ergens liggen, want als abonnee van GVA heb ik die uiteraard ontvangen… maar in 2007 had ik het te druk en heb ik het dus ergens verloren gelegd.

  Nu mijn zoontje ook spelrijp is geworden, is de ‘kleine jongen’ in mij opnieuw wakker geworden en wil ik graag meer tijd maken om geregeld wielerbordspellen te spelen. Het zou dan ook fijn zijn, indien je me het starterspakket (dat is de pdf die ik kan gebruiken, dacht ik… of vergis ik me) van Helden van het Veld kon toesturen. Zo zouden mijn oude coureurtjes, die een jaar of acht geleden gerestaureerd werden in een volledig veldritseizoen 2006-2007, een leven buiten de miniatuurkast kunnen krijgen op jouw speelbord.

  Net als mijn volledig deelnemersveld van de Zesdaagse van Gent 2005, dat ook staat te popelen om aan jouw Puntenkoers te beginnen. Want ik ben al volop bezig met het bedenken van alternatieve spelmogelijkheden om op één of andere manier een zesdaagse te simuleren.

  Met vriendelijke groeten,

  Dirk

 5. Hoi Dirk

  De PDF van Helden stuur ik naar je mail.

  De site heeft al vele keren een reactie uitgelokt waarbij mensen hun jeugd herbeleven:-)

  Op de club spelen we elk jaar een “kampioenschap op de piste” we rijden dan met 16 renners (8 spelers met elk een ploeg van 2 renners) een puntenkoers met punten van 1 tot 16 volgens de uitslag van de puntenkoers. Daarna rijden we een afvalling weer met punten van 1 tot 16 en wie de minste punten in totaal heeft is de winnaar.

  De puntenkoers rijden we met mijn regels. Voor de afvalling gebruiken we de “Devil take the hindmost” regels. Die zijn simpel en supergoed voor een afvallingskoers. Ooit had ik dat spel mee op het weekend van de atletiekclub om met de kids te spelen , maar het was zo leuk dat alleen de vader gespeeld hebben:)

  Voor een echte zesdaagse mis ik nog regels voor een ploegkoers…. er borrelt wel al iets in mijn hoofd…. maar ik moet er is tijd voor maken:-)

  Ludo

 6. Hallo Ludo,

  Ja, ik kan me wel iets voorstellen bij dat herbeleven van de jeugd. Ik heb ooit de ouderlijke tapijt kapot gelopen van de toertjes die ik maakte op de tafel met mijn coureurtjes, waarbij ik zowat het hele seizoen naspeelde. Van de Ster van Besseges tot de Ronde van Lombardije. En in de winter ging dat naadloos over in het veldrijden en het naspelen van de zesdaagse, die ik samen met mijn vader in Antwerpen live had meegemaakt.

  En daarna werden de kleine Salza-rennertjes vervangen door prentjes die ik uit allerlei magazines knipte… ik wilde nu eenmaal een actueel deelnemersveld.

  En dat ‘spelen’ is gebleven, alleen een beetje van aanzien veranderd. Ik heb mijn hele collectie rennertjes een jaar of tien geleden laten restaureren zodat ze historische wielerwedstrijden uitbeelden (VDB tegen Bartoli met de hele kopgroep op La Redoute of Hinault – Lemond op de Ventoux, met daarachter de eerste twintig achtervolgens… en ga zo maar door…).

  Het idee dat ik nu een deel van die collectie een nieuw en wat actiever leven kan bezorgen, staat me heel erg aan.

  Wat de piste betreft, ben ik zelf ook al een paar dagen aan het brainstormen. Eigenlijk heb ik je site ontdekt omdat ik bij het bekijken van de Zesdaagse van Londen zin kreeg om dit zelf in een spel om te zetten om met mijn zoontje te kunnen spelen. En dus googlede ik wielerbordspellen en kwam bij jouw schitterende site terecht. Waardoor ik mijn ideeën kon toetsen aan wat jij al had uitgedokterd. Ik ben nogal fantasierijk als het op die dingen aankomt (al zeg ik het zelf) en zodanig zot van wielrennen, dat ik er plezier in schep om die kennis in zo een spel om te zetten. Dus ja, ik ben benieuwd wat er bij jou opborrelt…

  • Bij mij was het niet anders. Tussen mijn 8 en 17 jaar waren de vrije momenten spelen meer rennertjes en naarmate de leeftijd vorderde werden de regels ook verfijnder. Hoewel ze toen veel simpelder waren dan de huidige :-)

   Als summum voor de herinnering heb ik onlang een peloton geschilderd anno 1976 :-)

   http://wielerbordspellen.be/?p=3389

   Met spelen is niks mis mee, dat houdt de geest jong :-) Ik ben ook lid van Tin Soldiers of Antwerp dus naast de koers spelen we daar ook wat historische dingen na met soldaatjes:-)

   Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar het resultaat van jouw denkwerk:-)

   Ludo

 7. Beste Ludo,

  Mijn zoontje en ik zijn fervente liefhebbers van het veldrijden. Als hij dit spel onder de kerstboom vindt, kan zijn geluk niet meer op denk ik. Zie je zitten om me een printbare versie door te mailen ? Alvast heel erg bedankt !!

 8. Hallo Ludo,

  Ik ben animator in WZC. We gaan de 3 komende weken geheel in thema activiteiten doen, waaronder een quiz, en per gang om ter meeste km op de hometrainer. Jou spel zou een mooie aanvulling zijn. Indien mogelijk zou ik graag het spel willen. Alvast een dikke Merci!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>