Les 45 Tours de France

sp9701

Uitgever     :   Disque-Jeu Philips – Frankrijk
Jaar             :    eind jaren ‘50
Maker         :   Geneviève Néranval, Jean-J Thébault, André Tavernier

Het is een eenvoudig dobbelspel, wat het speciaal maakt dat bij het spel een 45-toerenplaatje hoort dat bij het spel gebruikt wordt. Het spel kan gespeeld worden door 2-5 spelers. Het speelbord meet 36 x 36 cm. In de hoes bevinden zich 5 rennertjes die uit het karton kunnen worden uitgedrukt en een zelf in elkaar te plakken dobbelsteen.
sp9702

Spelmechanisme :

Het spelmechanisme is echt heel simpel. Je moet de single laten afspelen en bij het startschot gooit de eerste speler de dobbelsteen, zijn renner gaat dan naar het eerstvolgende vakje met de gegooide kleur. De speler die “Auberge” gooit moet 3 vakjes terug omdat zijn renner moet bevoorraad worden. Op het bord staan op de gekleurde vakjes ook aanduidingen van een gewone dobbelsteen (aantal ogen) zodat ook dit soort dobbelsteen kan gebruikt worden in plaats van de in elkaar geplakte. Het plaatje bevat ook een aantal gebeurtenissen, de muziek stopt dan en een stem kondigt aan wat er gebeurt. Dit wordt direct uitgevoerd. Voorbeelden zijn: “er is een valpartij, maar niemand is gewond” of “iedereen op een groen vakje moet drie vakjes terug” of “een klein groepje tracht te ontsnappen; alle renners die voorbij vakje 8 zijn mogen 2 vakjes extra”, enzovoort… Wie het verst geraakt is wanneer het eindschot afgaat, die wint het spel. Het spel verloopt dus over meer dan 1 ronde waarbij telkens over het startvakje heen wordt gesprongen. Er kan zowel een vlakke rit als een bergrit worden verreden. (de A-kant van het plaatje bevat instructies voor een vlakke rit, de B-kant voor een bergetappe).

Er zijn zelfs extra regels waarbij gespeeld kan worden met ploegen, waarbij een speler 2 renners bestuurt en kan kiezen bij elke rol welke hij laat bewegen (strafvakjes gelden wel voor de gehele ploeg, bonusvakjes enkel voor de aangeduide renner)

Of er kan zelfs een hele Tour worden worden gereden waarbij het klassement gebeurt op basis van te verdienen punten per etappe 10, 5 en 3 punten en 5 punten straf aan de laatste indien die zich meer dan 10 vakjes achter bevindt.

Natuurlijk liggen de gebeurtenissen vast en het duurt niet lang voor de spelers weten wanneer er wat gaat gebeuren en dan zullen ze al gauw het speltempo aanpassen om bepaalde gebeurtenissen te ontlopen.

sp9703

sp9704

sp9705

sp9706

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.