Il gioco del Giro

sp10102

Uitgever     :   Coriere dei Piccoli – Italië
Jaar             :    1964
Maker         :   ?

Een spel dat verschenen is in het kinderblad Coriere dei Piccoli van 28 mei 1964 (nummer 21) in Italië. Door de jaren heen zijn er in diverse nummers van dit blad allerlei wielerspelletjes gepubliceerd. Het blad werd uitgegeven op een formaat van 27 x 36 cm.

Het spel kan gespeeld worden van 2 tot 5 spelers en is een eenvoudig dobbelspel. Er kan een ronde van Italië verreden worden over 6 ritten. Om de ritten samen stellen moeten de losse parcoursdelen worden uitgeknipt, op karton geplakt en aan elkaar worden gelegd. Er zijn parcoursdelen voor vlak terrein, bergop en bergaf en een aankomst. Door dit systeem kunnen er ook ritten en ronden naar eigen keuze worden samengesteld.
Naast de uit te knippen markers voor de renners en een kaartje met de roze trui voor de leider zijn er nog 2 uit te knippen dobbelstenen bij: een witte voor de beweging, een groene voor gebeurtenissen.
sp10101

Spelmechanisme:

Het parcours wordt gelegd en de renners rijden van links naar rechts. Dobbelen gebeurt in de volgorde dat de renners zich in de wedstrijd bevinden.
De renners beginnen links naast het eerste vakje.
Om vooruit te komen, wordt de witte dobbelsteen gerold. Wanneer het gerolde symbool overeenkomt met het profiel van het vakje waar naartoe wordt bewogen, kan de renner 1 vakje vooruit (er is ook een Joker-vakje op de dobbelsteen dat geldt voor alle profielen). Wordt er geen overeenkomstig profiel gerold, dan moet de renner blijven staan en gaat de beurt naar de volgende.
Als bij het gooien van de witte dobbelsteen het vraagteken wordt gerold, dan vindt er een gebeurtenis plaats en moet de groene dobbelsteen worden geworpen. De gebeurtenis kan in het voordeel zijn: extra vakjes of de voorgaande renner inhalen, of in het nadeel: pech of valpartij, in deze gevallen moet de renner een beurt overslaan.
De renner die als eerste het aankomstvakje bereikt is de winnaar.

De afstand in tijd tussen de verschillende aankomsten kan ook worden geteld. Als er renners in dezelfde beurt als de winnaar aankomen krijgen ze dezelfde tijd. Voor de anderen die later aankomen wordt het benodigde aantal extra beurten in rekening gebracht. De wedstrijdleider houdt alles bij op een papiertje.
Voor het algemeen klassement worden de tijden (beurten) per rit opgeteld. De leider in de tussenstand krijgt het kaartje met de roze trui.
In geval van gelijkheid zal de uitslag van de laatste rit bepalend zijn.

sp10103

sp10104

sp10105

sp10106

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.