Jeu du Veldiv

sp10409

Uitgever     :   Edition H B – Frankrijk
Jaar             :    1948
Maker         :    ?

Editie 0 van Edition H B , Frankrijk. Gedagtekend 20 mei 1943. Er zijn vroegere versies van het spel (4 versies in totaal). De doos vermeld een aantal prijzen die het spel behaalde in 1933 (1ste plaats Concours Lépine Paris, 3de plaats concours d’Invention Industrielle te Saint-Etienne en een Diplôme d’Honeur op het Concours International te Lyon. Veldiv is een verkorting van “Vélodrome d’Hiver” , de populaire wielerbaan in Parijs toendertijd.

De doos bevat een groot kartonnen speelbord met een wielerbaan van 48 vakjes, 6 grote, mooi uitgevoerde renners en een doosje met kartonnen jetons die tijd s het spel worden gebruikt: jetons voor punten 1 tot 3, en met markering “Premier” en “Un Tour”. Het speelbord meet 57 x 41 cm.

Er kunnen een aantal verschillende wedstrijden gespeeld worden; een individuele wedstrijd, een afvallingskoers, een individuele achtervolging en een speciale koers “La Cagnotte”.

Deze doos heeft 6 renners en is dus geschikt voor 6 spelers. Er werden uitbreidingen met renners apart verkocht zodat er met meer spelers kon worden gespeeld.. De versie 1 bevatte 12 metalen renners waarmee ook 6 ploegen van 2 renners konden gevormd en waren er ook optionele spelregels voor een aflossingswedtrijd (Americaine) en een ploegenachtervolging.

De regels zijn typisch voor de spellen van die tijd. Een zeer simpel spelmechanisme en vaak niet al te duidelijk geschreven.

sp10402

sp10407
Spelmechanisme:

Algemeen

Er wordt gegooid met 1 dobbelsteen. Gooi je 1 tot 5 dan ga je het gegooide aantal ogen vooruit, gooi je 6 dan ga je 12 vakjes vooruit.

Op elk vakje mag slechts 1 renner staan, als je op een vakje terecht komt waar reeds een renner opstaat, dan ga je opnieuw het aantal gegooide vakjes vooruit en dit tot je op een vrij vakje komt. De enige uitzondering hierop is dat je bij een 6 12 vakjes vooruit gaat en als je in dit geval op een bezet vakje komt, ga je opnieuw 6 vakjes vooruit (tot je op een leeg vakje komt) en geen 12.

De individuele wedstrijd

Wordt gespeeld met 2 tot 6 renners. Elke speler plaats zijn renner aan de start (vakje 48). Er wordt bewogen zoals beschreven onder algemeen. Elke keer wanneer de eerste renner over de streep kom krijgt hij een fiche “Premier” en worden er punten verdiend (1 punt voor de eerste bij 2 spelers, 2 punten voor de eerste en 1 punt voor de tweede bij drie renners en vanaf 4 renners 3 punten voor de eerste, 2 voor de tweede en 1 voor de derde). Wanneer een renner andere renners dubbelt krijgt hij een fiche “Un tour”, maar hij blijft wel de punten voor “premier” krijgen bij het overschrijden van de aankomst. De wedstrijd is afgelopen als er een renner 3 fiches “Premier” heeft (dus drie keer als eerste over de meet is gekomen). De rest van het klassement wordt bepaald op basis van het behaalde aantal punten).

De afvallingskoers;

Wordt gespeeld met 2 tot 6 spelers en weer wordt er volgens de algemene regels bewogen. Wanneer de eerste over de streep komt stopt die met vooruitgaan tot de laatste over de streep komt, die dan afvalt. De achterste renner beweegt nu eerst en dan de speler rechts van hem en zo verder.

De individuele achtervolging

Wordt gespeeld met 2 tot 4 spelers. Verdeel de renners met gelijke tussenafstanden over de baan. De eerste staat op vakje 48. De beweging is weer zoals in de algemene regels staat. De wedstrijd gaat over 3 ronden. Wie als eerste de 3 ronden afmaakt wint. Renners die tijdens de wedstrijd door achtervolgers worden ingelopen worden uit de wedstrijd genomen. Bij 4 renners vervalt de regel dat bij een 6 er 12 vakjes vooruit worden gezet. Hier blijft het gewoon 6. Dit om te vermijden dat er renners uitgaan voor ze vertrokken zijn.

La Cagnotte:

Wordt gespeeld met 2 tot 4 spelers. En dit volgens het mechanisme van de afvallingskoers. Alleen gaat de laatste renner niet afvallen, maar gaat die een inzet plaatsen op het bord die de speler die de volgende sprint wint opstrijkt. De laatste plaatst weer een inzet enzovoort.

sp10403

sp10404

sp10405

sp10406
Versie 2 van het spel is een meer luxueuzere versie met metalen renners.
sp10408

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.