Tour de France

sp10701

Uitgever     :   Multirec -Nederland
Jaar             :    net na WO II ?
Maker         :    ?

Spel van vlak na de oorlog uitgegeven door Multirec (Amsterdam) in Nederland. De doos heeft een vermelding van de auteurswet van 1941, maar het gebruik van de nieuwe spelling wijst erop dat het spel na de tweede wereldoorlog werd uitgebracht. De vermelde prijs van 4,95 gulden was best duur.

Het speelbord is 59 x 48 cm en de doos bevat 12 pionnetjes (4 ploegen van 3 renners), 3 dobbelstenen en geldbriefjes van 5, 10 en 100 Ducaten en een gele trui (geel ringetje) voor de koploper.

Het spel kan gespeeld worden door 2 tot 12 spelers. Tussen de kronkelige 67 vakjes tellende parcours sieren diverse grappige tekeningetjes het speelbord. Er kan in ploegjes worden gereden waarbij punten te behalen zijn die over de renners uit je ploeg kunnen worden verdeeld. “Niet de dobbelstenen maar de tactiek en het inzicht van de ploegleiders bepalen het verloop van de wedstrijd” , is er op de doos te lezen. Waarna enkele tot de verbeelding sprekende sleutelwoorden de verschillende aspecten van het spel benadrukken: tijdritten – speciale premies – etappeprijzen – ploegpremies – gele leiderstrui premie.

sp10706
Spelmechanisme :

Inzet: iedere speler ontvangt per ploeg bij de start geld en moet een deel inzetten voor deelname, de rest is voor betalingen tijdens de wedstrijd.

Dobbelstenen: gooi met 3 dobbelstenen en wijs 1 steen toe aan elke renner van de ploeg.

Start: iedere speler gooit één dobbelsteen. Wie hoogst gooit mag beginnen.

Speelronde: wanneer iedere ploegleider gegooid heeft.

Etappe: 2 speelrondes. Na afloop van elke etappe wordt de koploper bepaald. Deze ontvangt de gele trui en een premie in Ducaten. Verder wordt per ploeg de cijfers van de vakken opgeteld. Wie het hoogste aantal heeft ontvangt de groene trui en ook een premie in Ducaten.

Ploegverband: staat een ploeg op het einde van 1 etappe op eenzelfde vakje, dan krijgt de ploegleider een premie. Als de afstand tussen de eerste en laatste renner van de ploeg meer dan 15 vakjes is, moet hij boete betalen. Bij de derde inbreuk moet de laatste renner van de ploeg ook uit koers. Telt een ploeg nog slechts 2 renners, wordt er met 2 dobbelstenen verdergegooid. Is een renner op het einde van de etappe meer dan 20 vakjes achter op de gele trui is die buiten tijd en wordt ook uit de wedstrijd genomen, weer betaald de ploegleider een boete.

Ploegjes: een worp van 3 opeenvolgende waardes is een ploegje (dus bv 4, 5 en 6). In dit geval mag na het verplaatsen de ploegleider de hoogste waarde nog is gebruiken (dus 4 verplaatsingen). De ploegleider ontvangt ook een premie.

Sprintjes: een worp van 3 gelijke stenen is een sprintje. Afhankelijk van de gegooide waarde krijgt de ploegleider 1 bonus verplaatsing (bij 3 1-en is het een 6, bij 3 2-en een 5). Tevens ontvangt de ploegleider een premie.

Rode vakken: valpartijen, bandenpech en dergelijke. De renner moet terug naar het rood omrande vakje en de ploegleider moet de aangeduide boete betalen.

Nrs 33-59-65: de renners die in één van deze vakken terechtkomen moeten onherroepelijk uit de wedstrijd en nemen plaats in de bezemwagen.

Groene vakken: premies: de ploegleider ontvangt een premie gelijk aan de aangeduide waarde en de renner gaat ineens naar het overeenkomstig groen omrande vakje.

Rustdag: zodra een renner de 49 gepasseerd is en de betroffen etappe uitgereden is, wordt er een rustdag gehouden. De ploegleiders nemen en verfrissing en bespreken het verloop van de koers. Na deze rustdag kunnen er geen Ploegjes en Sprintjes meer voorkomen

Tijdrit: begint bij 50 of verder (dus na de rustdag). Iedere ploegleider gooit ongeacht zijn aantal renners in de koers met 3 keer 3 dobbelstenen. Werpt hij 29 of minder dan moet er 1 renner uit de wedstrijd, werpt hij 19 of minder, dan 2 renners. Voor iedere uitgevallen renner moet bovendien een boete betaald worden.

Finish: de renner die als eerste op 67 komt of er voorbij gaat is de winnaar van de Tour. Tel de waardes van de renners in de ploeg op om het ploegenklassement te bepalen.

Wedstrijdgeld: de winnaar vaan de Tour ontvangt de helft van de kas plus een premie. Het overige geld in de kas is besteed voor de beste ploeg.

sp10702

sp10703

sp10704

sp10705

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.