Raleigh Burner BMX Game

sp12101

Uitgever     :   Waddingtons Games Ltd – UK
Jaar             :    1985
Maker         :    ?

BMX-racespel uitgegeven met ondersteuning van de fietsenfabrikant Raleigh uit Nottingham dat toen actief was in het BMX-en (de Raleigh Burner was één van hun topmodellen), maar ook in het wegwielrennen als sponsor van de beroemde Nederlandse Peter Post-ploeg (Raes, Knetemann, Kuiper, ..).

Het kan gespeeld worden met 2 tot 4 spelers, er is een leeftijdsaanduiding van 7-15 jaar.
De doos bevat een speelbord van 43 x 43 cm, 6 BMX-renners, 2 dobbelstenen (gewone D6) en een stapel van 36 bewegingskaarten.Het bord zelf is uitgevoerd in karton, maar er zijn 10 plastieken opzetstukken (berms (bochten) en jumps) die voor een echt 3D effect zorgen.

Het doel van het spel is om als eerste het parcours af te leggen, gebruik makend van de bewegingskaarten, de dobbelstenen en wat tactiek.
In de marge van dit bordspel is ook een Raleigh Burner BMX Card Game uitgegeven.

sp12102

Spelmechanisme:
Voorbereiding
Geef elke speler blind 4 bewegingskaarten, de rest gaan op een afneemstapel.
Dobbel om te kijken wie mag beginnen, hij kiest een rijder en plaatst hem aan de startlijn (Start Gate).

Spelverloop
Een speler speelt een bewegingskaart uit zijn hand en vult ze na zijn beweging terug aan.
De spelers starten in wijzerzin en spelen dan met de klok mee.

De fietsen

Zij bezetten altijd 2 vakjes, behalve op een “Wheelie” vakje waar ze op hun achterwiel gaan.
Als een fiets van baan verandert (Change Lane) dan gebeurt dit opzij voor er vooruit wordt bewogen (dus niet diagonaal).
Op de jumps en in de bochten moeten de achterwielen tussen de nokjes geschoven worden.

De bewegingskaarten

Met de beweginskaarten kunnen de rijders 1 tot 4 vakjes vooruit gaan, en dat soms in combinatie met het veranderen van baan.
Er zijn ook kaarten waar je het aantal vakjes vooruit gaat dan dat je werpt met de dobbelsteen.
Of kaarten waar je de voorgaande rijder voorbijsteekt die zich in dezelfde baan bevindt (je komt er dan voor neer op voorwaarde dat die vakjes vrij zijn).
Analoge kaarten bestaan voor het voorbijsteken (Overtake) van een voorgaande rijder in een ander baan, in dit geval komt jouw rijder 1 vakje (geen 2) voor de voorgaande rijder maar wel in je oorspronkelijke baan.
Er zijn kaarten waarmee je een tegenstander naar keuze kunt laten vallen (Crashen). Gebeurt de crash op een vlak baangedeelte, dan plaats je de gevallen rijder naast de baan op die plaats. Indien de gevallen rijder in een bocht of op een jump is wordt hij voor de hindernis naast de baan geplaatst. In beide gevallen moet hij 1 beurt overslaan om terug in de wedstrijd te komen. Dit kan enkel als de vakjes waar hij moet binnenkomen vrij zijn, anders mist hij nog een beurt.
Indien er geen enkel bewegingskaart gespeeld kan worden (alle bewegingskaarten komen op een bezet vakje terecht), dan gaat de beurt verloren.

Wheelie-vakjes

Deze zijn gemarkeerd met een W. De rijders gaan hier op hun achterwilen kunnen een sprong uitvoeren.
De speler die op dit soort vakjes komt gaat geen bewegingskaart spelen maar 2D6 gooien en het aantal gegooide ogen vooruitspringen. Hierbij kan hij over voorliggende rijders springen. Maar als de dobbelsteenworp op een andere rijder terechtkomt, vervalt de worp en moet de speler wel een bewegingskaaart spelen. Indien geen bewegingskaart gespeeld kan worden kan hij de jump terug proberen in zijn volgende beurt.

Vallen

Indien het achterwiel landt op een val-vakje (Fall Space) op een jump of berm, dan valt de rijder (Crash) en moet hij terug naar het begin van de hindernis en 1 beurt overslaan. De val-vakjes zijn de vakjes die zich na de top van een jump bevinden en zijdelings aflopen waardoor de rijders er niet echt kunnen blijven op staan.

Berms (bochten)

Als een rijder in een bocht van baan verandert en de vakjes zijn niet naast elkaar gealiëneerd, dan gaat het veranderen van baan via het eerste diagonale vakje.

Speed jump

Dit is de laatste jump voor de aankomstlijn. Hier moeten alle deelnemers op landen. Gebeurt dit niet, dan vallen ze en worden voor de hindernis naast de baan geplaatst en verliezen 1 beurt.

Winnaar

De winnaar is diegene die als eerste over de finish komt.

Enkele tactische tips

Crash-kaarten zijn het meest effectief als ze gebruikt worden tegen rijders die op jumps of in bochten zijn.
De Overtake kaarten zijn het meest effectief als de voorgaande rijder ver weg is.
Change Lane kaarten zijn soms nuttig om andere rijders te blokkeren in vooral de binnenbochten.
Gebruik de juiste bewegingskaarten om op Wheelie-vakjes terecht te komen, vooral tegen het einde van de wedtsrijd.
De binnenbocht nemen in kan soms een kortere weg opleveren.

sp12103

sp12104

sp12105

sp12106

sp12107

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.