Bicycle Race – Junior Combination Board Games

sp12801

Uitgever     :   Milton Bradley – Springfield, Massachusetts – USA
Jaar             :    1905
Maker         :    ?

Het gaat hier over een verzamelbox met 12 spellen uitgegeven door in 1905. Een van de spellen noemt “Bicycle Race” en kan worden gespeeld met 2 spelers en meer.
Milton Bradley was één van de eerste bordspellenmakers en werd opgericht in 1860. In 1920 nemen ze de Amerikaans spelletjesproducent McLoughlin Brothers over ( deze laatste was ook een pionier op het gebied van wielerspellen). Sinds 1984 is het bedrijf onderdeel van Hasbro. De merknaam MB wordt nog steeds gebruikt door Hasbro.
Het spel is in de loop der jaren in verschillende combinatieboxen van Milton Bradley uitgebracht. Onderaan staat de afbeelding van de doos uit 1955 (wel ondertussen 18 spellen).

sp12802

Zoals alle wielerspellen uit de beginperiode beperkt het zich tot een ganzenbordmechnisme (of hier zelfs nog minder).

Het speelbord is 42 x 42 cm groot en tweezijdig bedrukt .Het is best wel mooi uitgevoerd. Rennertjes waren niet voorhanden, als pion zijn ronde, houten schijfjes in een aantal kleuren voorzien.

De wedstrijd verloopt ook op het parcours van de steeple-chase (paardenrennen). Het is de bedoeling om als eerste een ronde af te leggen waarbij het aantal vakjes (lijntjes eigenlijk, want de schijven moeten op de lijntjes gezet worden en niet in de vakjes) bepaalt wordt via een draaiwiel (spinner). Op het parcours zijn op 5 plaatsen zwarte bollen aangeduid. Het enige bijkomende spelelement bestaat erin dat wanneer een renner exact op zo een zwarte bol komt de anderen hem nie mogen inhalen tenzij hij 2 lijntjes voorbij de zwarte bol is.

In feite is het een vereenvoudigde spelvorm van de steeple-chase want daar is de regel dat er niet gelijk vertrokken wordt,maar dat via het draaiwiel een aantal vakjes handicap bij de start geleden en dat het paard dat op de zwarte bol komt 3 lijntjes terug moet gaan en een beurt verliest en dat het paard dat op de lijn voorbij de zwarte bol komt een extra beurt vooruit mag.

sp12803

sp12804

sp12805

sp12806

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.