Le jeu de 7 familles du peloton

sp13401

Uitgever     :   PIF-magazine – Frankrijk
Jaar             :    1989
Maker         :    ?

Dit is een eenvoudig kwartetspel dat in bijlage zat van het special nummer PIF Tour de France 1989 van het  PIF-magazine. Dit is een Frans jeugdmagazine waarin de gelijknamige hond de centrale rol speelt.
Het kwartetspel bestaat uit 42 kaartjes: 7 ploegen van 6 kaartjes. In elke ploeg zit het kaartjes van de ploegleider, de kopman, de sprinter, de rouleur, de klimmer en een knecht. Het kan verkeren in de carrière van een wielrenner, want Miguel Indurain staat aangeduid als sprinter van de Reynolds ploeg.
De kaartjes zijn 42 x 28 mm en uit te drukken uit het kartonnen vel. Er is ook een doosje voorzien dat  je kan uitdrukken en samenvouwen.

sp13402

sp13403
Alle kaarten worden onder de spelers verdeeld. Het kan zijn dat sommige spelers meer kaarten hebben dan andere spelers. De kaarten neem je in je hand. Je laat ze niet aan de andere spelers zien. Soms kun je met de kaarten die je hebt gekregen al een kwartet maken. Leg dit kwartet dan open voor je op tafel.
Als je begint, vraag je aan één van de andere spelers een kaart van een renner die je niet hebt. Dit moet dan wel een kaart zijn van een ploeg waarvan je zelf minimaal 1 renner in je hand hebt. Noem de naam de ploeg en vraag naar de renner uit deze ploeg die je wilt hebben. Als de speler die renner heeft, dan moet hij deze aan je afgeven en mag je doorgaan met renners vragen. Dit hoeft overigens niet aan dezelfde speler. Als je een volledige ploeg hebt (6 renners), roep je leg je de 6 bij elkaar horende renners voor je neer op tafel.
Heeft de speler de gevraagde renner echter niet, dan is je beurt voorbij en mag de speler aan wie je het laatst een kaart vroeg de volgende vraag stellen.
Bij 2 (of 3) spelers geldt een bijkomende regel. Bij het verdelen van de renners worden er ook renners aan een blinde stapel gedeeld. Het spel verloopt zoals hierboven beschreven, maar als iemand een renner vraagt die niet gegeven kan worden, dan krijgt hij een renner van de blinde stapel als afsluiting van zijn beurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.