World Cycling Game

sp14701

Uitgever     :  privé – Denemarken
Jaar             :   2009
Maker         :   Niels Kristian Andersen

Algemen:

Het gaat hier over versie 2..0 van het spel. Het spel is zeer mooi uitgevoerd met een handleiding gedrukt op luxueus papier. Ex -renner Rols Sørensen is de peter van dit spel. Niels Kristian is op zij 11de met eigen regels begonnen en eindelijk na zoveel jaren is de droom uitgekomen.

Het spel is bedoeld voor 7 spelers  en een koers duurt gemiddeld 45 minuten. Het is duidelijk een familiespel.
De renners zijn ingedeeld in 7 ploegen van 7 renners (1 kopman, 2 sprinters, 2 klimmers en 2 temporijders). De truien van de ploegen zijn duidelijk de truien van Astana, Rabobank, Saxo Bank, Cofidis, Milram en Caisse d’Epargne, maar op licentieredenen zijn de namen op de truien veranderd in fictieve namen. Naast de 7 ploegen zijn er ook renners met de 3 leiderstruien uit de Tour, de roze trui uit de Giro en een Werelkampioenentrui.

Het spel kan gespeeld worden met 2 tot 7 spelers. Bij 2 spelers kies elke speler een team en zijn er 3 neutrale ploegen, bij 3 spelers heeft elke speler 1 team en is er 1 neutrale ploeg, bij 4-7 spelers heeft elke speler 1 ploeg en zijn er geen neutrale ploegen.

sp14702

Spelonderdelen:

  • 167 baandelen,
  • 5 dobbelstenen (D6, D8, D12 en 2 keer D10),
  •  55 tactiekkaarten (aanval, verdediging en hulp)
  •  10 teamroosters e
  • 54 renners.

Spelmechanisme:

Er zijn 4 types renners in het spel: de kopman, de temporijder, de klimmer en de sprinter. Elk type heeft zijn eigen specialiteit en rolt met aangepaste dobbelstenen in functie van het terrein.
De kopman heeft een blauw nummer en krijgt een blauwe voetje. Hij rolt op elke type terrein (behalve kasseien) met de blauwe dobbelsteen D8.
De temporijder heeft een groen nummer en ook een groen voetje. Hij rolt op de vlakke delen (groene rand) met de groene dobbelsteen D10, op alle andere terreinen met een gewone D6.
Klimmers hebben een zwart nummer en bijgevolg ook een zwart voetje. Hij rolt op een beklimming (zwarte rand) de zwarte dobbelsteen D10, op alle ander terreinen een D6.
De sprinter heeft een grijs nummer en een grijs voetje. In alle grijze zones op het parcours ( de zones voor een tussensprint of eindsprint) rolt hij een D12, in alle andere gevallen een D6.
Elke ploeg bestaat uit 4 renners. In functie van het type wedstrijd kan de samenstelling van de ploeg aangepast zijn. De renners bewegen in de volgorde zoals ze in de koers rijden.

Er zijn verschillende soorten wegdek waarmee het parcours wordt gelegd: vlak, bergop, bergaf, aankomst, tussensperint, startvakje van sprintzones, kasseien, de duivel. Op de vlakke delen telt 1 geworpen oog voor 1 vakje. Bergop zijn per per vakje 2 ogen nodig (bij oneven worp afronden naar beneden) en bij bergaf telt elk oog dubbel. Op kasseien rollen alle renners met een D6 en zijn er 2 ogen nodig voor 1 vakje vooruit te komen.
Een wedstrijd wordt gevormd door de gepaste baanstukken als een puzzel achter elkaar te leggen. In de handleiding zijn Prijs-Roubaix en Luik-Bastenakeen-Luik als klassiekers opgenomen plus een volledige Tour bestaande uit 21 ritten. De klassiekers zijn 75-90 vakjes lang, de Tourritten gaan van 50-70.

Er zijn 3 soorten tactiekkaarten in het spel:: aanvalskaarten, verdedigingskaarten, hulpkaarten. Afhankelijk van de wedstrijd wordt het aantal kaarten bepaald bij aanvang.
Je mag maximaal 2 aanvalskaarten per renner per wedstrijd gebruiken. Je mag de kaart ook spelen na het rollen. Met deze kaart mag je 4 vakjes extra zetten.
Een verdedigingskaart kun je altijd spelen als antwoord op een aanvalskaart, ook al ben je niet aan de beurt. Als je naast of het vakje achter een renner staat die een aanvalskaart speelt, mag je hem volgen.
Ook een hulpkaart kun je per renner per wedstrijd maar 2 keer gebruiken. Je kan ze gebruiken als 1 van je renners 10 of meer vakjes achter de leider in de koers rijdt. Je kan de helft van het gerolde aantal ogen van de ploegmaat voor de renner bij zijn worp optellen.
Tactische kaarten zijn persoonlijk en mogen niet uitgewisseld worden, er kan wel worden afgesproken wanneer ze gespeeld worden.

Wanneer je en Tour speelt over meerdere ritten zijn er een aantal bijkomende regels. Zo kun je punten pakken in tussensprints en op bergtoppen. Niet elke sprint levert evenveel punten op. De waarden variëren van 2 tot 5. Wanneer een renner 10 punten haalt krijgt hij 2 tactische kaarten bij. Ook de eerste drie van de rit en de dragers van de 3 truien krijgen tactische kaarten bij.
Wanneer de eerste renner over de streep gaat moeten alle renners hun beurt afmaken en wordt de uitslag bepaald. Per vakje achter is er een achterstand van 1 seconde. Alle renners die na de 14de plaats aankomen krijgen dezelfde tijd als de 14de renner.
De proloog wordt gespeeld door voor elke renner 4 keer te rollen. Waar ze eindigen blijven ze staan en tellen de normale tijdverschillen van 1 seconde per vakje. In een tijdrit rollen de renners 6 keer. De ploegentijdrit worden de renners achter elkaar gezet en rollen ze om beurten volgens hun eigenschappen.

Bijkomend zijn er nog een aantal uitbreidingsregels, maar die zijn niet altijd even duidelijk. Zo is er een regel dat men zijn ploeg in blok kan verzetten. Je rolt dan voor alle renners in je ploeg evenveel dobbelstenen als er renners zijn en wijst de dobbelstenen aan je renners toe.
Er is ook een vakje met “de duivel” bekend uit de echt Tour. Als je voorste renners erop komt, moet heel je ploeg 1 beurt overslaan (??).
Je kan ook een renner laten die voorbij een ploegmaat gaat laten wachten en ze laten samenwerken de volgende beurt.

sp14703

sp14704

sp14705

sp14706

sp14707

 

2 commentaren

  1. Hi Ludo,
    this is just to ask you if you know there is any possibility of buying the game WORLD CYCLING GAME from Neils Kristian Andersen.I would like to get a copy i saw the site was available some months ago but now it seems to have dissapeared.thank you very much.
    Alberto(SPAIN).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.