Le Tour de France

tour00Spel uitgebracht door Hulstgames (Nederland 2017) en ontworpen door Barry en Ron Van Der Hulst.   Het is een remake van het eerder uitgebrachte spel LInkeballen.

De doos bevat :

  • Een dubbelzijdig bord van  85 x 56
  • 112  secondenkaarten
  • 32 kanskaarten
  • 4 ploegen van 3  plus een gele trui

Het spel wordt gespeeld met 2 tot 4 spelers.  Het speelbord bevat een vlakke etappen (Cagnes-sur-Mer) en een bergetappe (Cold’Aubisque).

.Het spel is gebaseerd op tactiek en strategie. Onderdelen als krachten sparen, windvoordeel pakken, op het juiste moment je slag slaan, wieltjes zuigen en je tegenstander flink dwarszitten maakt het spel dynamisch en uitdagend.

Bewegen gaan aan de hand van secondenkaarten (elke seconde is 1 vakje vooruit). Een renner mag recht vooruit of diagonaal schuin vooruit. Een speler heeft 15 secondekaarten in de hand en speelt die. Als ze op zijn krijgt hij er 15 nieuwe. Op het bord zijn wisselvakjes. Kom je daarop dan mag je 3 van je secondenkaarten weggooien en er andere voor in de plaats trekken.

Er wordt gespeeld volgens de volgorde van de renners in de koers. Bij gelijkheid gaan de renners het dichts bij de bosrand voor (er is telkens afwisselend een bosrand langs het parcours).

Er is ook een windvoordeel (in het wiel rijden) mogelijk. Komt een renner na bewegen 1 vakje achter een andere renner terecht dan mag hij 1 extra vakje zetten (bergaf 2 en bergop is er geen windvoordeel).

Bergop wordt het aantal vakjes dat bewogen wordt gedeeld door 2 en afgerond naar beneden.

Als een renner op een kansvakje komt met hij een kanskaart trekken. Zoals de naam laat vermoeden kunne dit zowel positieve als negatieve gebeurtenissen zijn.

Valpartijen kunnen ook gebeuren. Dit door het trekken van een kanskaart of doordat de weg geblokkeerd is en de renner op een andere renner botst.

Je mag vertragen op een smalle strook, maar je moet ervoor zorgen dat de achterop liggende renners minstens 4 vakjes vooruit kunnen gaan.

De renners die bij een valpartij betrokken zijn , zijn: de renner die de valpartij veroorzaakt, de renner waartegen hij is aangebotst en de renners die op dezelfde hoogte staan. Gevallen renners verliezen 1 beurt.

De winnaar is de renner die in de laatste beurt het verst over de meet is gekomen. Windvoordeel en valpartijen kunnen niet meer voor komen. Elk vakje tussen telt voor 1 seconde. Na elke spelbeurt komt er 10 seconden bij. Er kunnen tussensprints zijn met bonificatieseconden en punten. De volgorde van passage zorgt voor de uitslag.  Je kan een klassement naar punten en/of tijd maken.

Er is een alternatief voor het spelen van een ploegentijdrit waarbij je het parcours in zo weinig mogelijk beurten aflegt en door het slim spelen van de secondekaarten, maximaal windvoordeel probeert te halen.

Toru01

tour02

tour03

tour04

tour05

tour06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.