La Etapo

etap00Spel uitgebracht in Frankrijk (2004?). Het is een zeer bijzonder spel omdat het uitgebracht is in het Esperanto en het Frans.   Het speelbord is heel groot 120 x 80 cm en uitgevoerd in vinyl.   Bij het spel zitten 20 grote plastieken renners (5cm); 6 ploegen van 3 renners en een gele en een witte als leiderstruien. Er is ook een grote, speciale houten dobbelsteen (3cm) . 30 tactiekkaarten (5 per ploeg) en 36 gebeurteniskaarten maken alles complet. De kaarten zijn dubbelzijdig: de ene kant is in het Esperanto, de andere kant in het Frans.

Elke ploeg bestaat uit een kopman, een klimmer en een sprinter. (de regels houden daar verder geen rekening mee???). De gele trui is voor de leider, de witte trui voor de leider in het bergklassement.
De dobbelsteen zorgt voor de verplaatsingen. Op elk vlak staat een profiel met daarop aangeduid hoeveel vakje je op het vlakke, bergop of bergaf vooruitgaat. Verder is er een aanduiding van het weer.
Het vertrek is aan de dubbele pijl aan het kasteel. De start en top van de cols zijn met bordjes op het bord aangeduid: de Col du Loup en de Col de l’Aigle zijn de cols in het spel.
De renners bewegen volgens de volgorde op het bord. Renners worden zo links mogelijk geplaatst. Elke vakje mag slechts 4 renners hebben. Renners mogen wel over een vakje springen waar 4 renners instaan. Een renner die op een vakje komt waar een ploegmaat staat gaat 1 vakje extra vooruit, staan er 2 ploegmaten, dan gaat hij 2 vakjes extra.
Een renner die op het vakje voor de spoorwegovergang komt, moet 1 beut overslaan .
Op het parcours staan ook oranje vakjes. Als een renner daarop komt moet hij een gebeurteniskaart trekken.
Elke plegleider krijgt ook 5 tactiekkaarten die hij in het spel mag gebruiken (elke kaart 1 keer per etappe).

Er kan een Tour gereden worden over verschillende ritten. Het algemeen klassement wordt gevormd op basis van punten die de renners aan de aankomst verdienen. Op de cols zijn ook punten te verdienen en die zorgen voor een bergklassement.

Etap02

etap03

etap04

etap05

dobbelstenen

 

etap06

etap07 etap08 etap09

Één commentaar

  1. Ik heb een vraagje gehad hoe de dobbelsteen er precies uitziet. Ik heb een foto van de 6 zijden toegevoegd. Elke zijde heeft een eigen kleur en stelt een weertype voor. Het profiel geeft aan hoeveel vakjes er wordt vooruitgegaan op een vlakke baan, bergop en bergaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.