Butagaz – Le Tour de France du premier butane Français.

Promotiespel uit 1934, uitgebracht door de Société U.R.G. te Parijs (oude benaming van de Butagaz groep).   Het is een kartonnen spel van 36 bij 27 cm. Op de achterzijde staat er een toelichting over het nieuwe gas: wat het s, wat je ermee kan doen en waarom het de grote vernieuwing is.   Butagaz was erg populair en in niet stedelijk gebieden was het tot in de jaren ’80 veel in gebruik. De kleine blauwe Campingaz flesjes zijn er de nakomelingen van.

Butagaz01

Het spel is een puur ganzenbord. Er wordt gespeeld met 1 dobbelsteen.   Kom je op een vakje met een Butagaz camion (10, 22, 46 en 54) dan ga je 2 vakjes extra. Kom je op een etappeplaats (rood vakje – uitgezonderd 19, 28, 41 en 56) dan ga je 1 vakje extra vooruit.   De speler die op de fabriek te Paulliac (44) komt springt ineens naar 51. Er is ook nog een tweede fabriek in Rouen maar daar gebeurt niks.

Op vakjes 2, 7, 11, 15, 20 en 39 heb je pech en moet je een beurt overslaan. Op 34 heb je nog meer pech en moet je 2 beurten overslaan. Op vakje 43 wordt de renenr betrapt op valspelen en moet hier blijven wachten tot hij bevrijdt wordt door een andere renner.   De renner die op 57 komt ligt uit koers en moet opnieuw beginnen.   Wie eerst in Prijs komt (60) is uiteraard de winnaar.

 

Butagaz 02

 

 

` Uit te knippen renners en een in elkaar te knutselen tol zijn een alternatief voor een dobbelsteen.

 

Butagaz99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.