Le Tour Suzette

Dit is een spelletje verschenen in het Franse jeugdblad “La Semaine de Suzette” ‘nummer 32 van 1956). Het weekblad was bedoeld voor katholieke, conservatieve meisjes en vatte naast strips en gewone verhalen ook veel patronen voor poppekleedjes.   Het weekblad verscheen van 1905 tot 1960.

Suz02

Het spel is uitgebracht op 45 x 30 cm. Geen dobbelstenen maar een uit te knippen rad om de verplaatsing te bepalen. Voor pionnetjes moest zelf gezorgd worden.

Het is een eenvoudig ganzenspel, je gaat evenveel vakjes vooruit als gedraaid. Kom je op een vakje dat bezet is dan zet je de pion die er stond terug achteruit op jouw plaats. In tegenstelling tot het klassieke ganzenbord moet je niet op het aankomstvakje landen, maar mag je er ook voorbij gaan.

Een aantal vakjes hebben speciale betekenissen:

  •  Kom je op een vakje met een rode bol, ben je in een etappeplaats en moet je een beurt overslaan.
  • Kom je op een geel vakje (9, 26 en 45) dan win je de etappe en mag je nog is spelen (beetje onduidelijk: zijn er maar 3 etappes en wat zijn de steden met rode bol dan?).
  • Kom je op een blauw vakje (4, 18, 31 en 40) dan rijdt je lek en moet je 1 vakje terug.
  • Kom je op een grijs vakje (20, 21 , 22, 36 en 37) dan geraak je de berg niet over en moet je 3 vakjes terug.
  • Kom je op een rood vakje (6, 15 en 38) dan heb je een valpartij en moet je terug naar de laatste medische hulppost die je bent tegengekomen (zie rode kruis-vlag op de stedenvakjes met de rode bol).
  • Kom je op een oranje vakje (11 en 34) dan ben ke geduwd door een toeschouwer. Dit is een ernstig misdrijf en je moet terug aan de start beginnen.
  • Kom je op het paarse vakje (49) dan heb je een ernstig mechanisch defect en moet je wachten tot iemand anders op dat vakje komt en jouw plaats inneemt.

suz03

suz04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.