Wieler Sport-Spel

Spel oorspronkelijk uitgegeven door J. Vlieger in Amsterdam in 1891. In 1972 werd het opnieuw uitgegeven door Uitgevers- en Publcitietsbedrijf De Lage Landen uit Amsterdam. De replicia is 50 op 70 cm en het is uiteraard een ganzenbordspel.

De regels letterlijk geciteerd:

De deelnemers moeten zich in 2 groepen delen. De spelregels stellen dat bijvoorbeeld de meisjes van nr 1 tot 63 langs de blauwe velden spelen en de jongens in tegenovergestelde richting langs de rode velden.

Daarna bepaalt men de inzet en die de hoogste ogen gooit speelt eerst. Die als eertsen worp 5 en 4 gooit gaat onmiddellijk op “1sten Kampioen der werld” en die 6 en 3 gooit op “1sten Kampioen van Nederland”. Die op “’een enkel rijwiel” komt, telt zoveel punten voort als hij geworpen heeft. Die op “water-“, “dames-“, of “post-rijwiel” komt moet wachten tot een ander van tegenovergestelde richting hem aflost of voorbijgaat. Die komt op “tegen elkaar gereden” moet opnieuw beginnen. Die “valt” of op “gebroken rijwiel” komt betaalt nogmaals de inzet en laat zijn beurt éénmaal voorbijgaan. Die door een anderwordt achterhaald, moet op diens plaats teruggaan een één betalen. Die over 63 gooit, telt het overschietend getal terug en op “’n enkel rijwiel” komende nog zoveel als hij geworpen heeft. Die op 63 komt wint de pot.

De regels zijn niet helemaal duidelijk. De grootte van de pot en wat er precies allemaal mee gebeurt is ook wat gissen. Ik ga ervan uit dat er met 2 dobbelstenen wordt gerold.

 

wielersport01

wielersport03

wielersport05

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.