Linkeballen

link01Spel uitgebracht door Hulstgame (Nederland – 2015) en bedacht door Barry en Ron Van Der Hulst.

In 1967 werd een eerste versie ontworpen door Hans van der Hulst. Deze bestond uit meerdere getekende speelborden, viltstiftdoppen als wielrenners en geschreven kanskaarten. Provisorisch, maar heerlijk spannend en onderhoudend. In de familie- en vriendenkring werd dit spel met veel enthousiasme gespeeld.

Het spel was gebaseerd op de wielertour, bestond uit meerdere etappes, waarbij de gele trui (leider in het klassement) en het punten- en ploegenklassement de belangrijkste spelonderdelen waren.

Eind jaren 80 zijn de zonen Barry en Ron gaan meespelen en meedenken. Dit resulteerde erin, dat eind 90-er jaren er uitbreidingen en aanpassingen op de spelregels plaatsvonden. Heden (2014) staat er een volwaardig product, waar inmiddels de kleinzoon van de ontwerper van het eerste uur, Theun ook reeds een eerste tour heeft meegespeeld. In 2011 ontstond bij Barry en Ron het idee om het spel op de markt te brengen en meer mensen te laten meedelen in ons spelplezier.

Linkeballen is een bordspel dat standaard wordt gespeeld in gezelschappen van twee tot vier spelers. De basiseditie kent twee etappes, waarin ieder een ploeg van drie renners aanstuurt. Daarnaast zijn er diverse uitbreidingen in ontwikkeling zoals nieuwe etappes (speelborden) en extra renners en teams.Het bordspel is gebaseerd op tactiek en strategie. Onderdelen als krachten sparen, windvoordeel pakken, op het juiste moment je slag slaan, wieltjes zuigen en je tegenstander flink dwarszitten maakt het spel dynamisch en uitdagend.

De doos bevat:

  • Een dubbelzijdig speelbord (85x 56 xcm)
  • 168 secondenkaarten
  • 48 kanskaarten
  • 4 ploegen van 3 renners
  • 4 legende’s
  • 1 gele trui renner

link02

Bewegen gaan aan de hand van secondenkaarten (elke seconde is 1 vakje vooruit). Een renner mag recht vooruit of diagonaal schuin vooruit. Een speler heeft 15 secondekaarten in de hand en speelt die. Als ze op zijn krijgt hij er 15 nieuwe. Op het bord zijn wisselvakjes. Kom je daarop dan mag je 3 van je secondenkaarten weggooien en er andere voor in de plaats trekken.

Er wordt gespeeld volgens de volgorde van de renners in de koers. Bij gelijkheid gaan de renners het dichts bij de bosrand voor (er is telkens afwisselend een bosrand langs hetparcours).

Er is ook een windvoordeel (in het wiel ridjen) mogelijk. Komt een renner na bewegen 1 of 2 vakjes achter een andere renner terecht dan mag hij 1 exra vakje zetten (bergaf 2 en bergop is er geen windcvoordeel).

Bergop wordt het aantal vakjes dat bewogen wordt gedeeld door 2 en afgerond naar beneden.

Als een renner op een kansvakje komt met hij een kanskaart trekken. Zoals de naam laat vermoeden kunne dit zowel positieve als negatieve gebeurtenissen zijn.

Valpartijen kunnen ook gebeuren. Dit door het trekken van een kanskaart of doordat de weg geblokkeerd is en de renner op een andere renner botst.

Je mag vertragen op een smalle strook, maar je moet ervor zorgen dat de achterop liggende renners misnten 4 vakjes vooruit kunnen gaan.

De renners die bij een valpartij betrokken zijn , zijn: de renner die de valpartij veroorzaakt, de renner waartegen hij is aangebotst en de renners die op dezelfde hoogte staan. Gevallen renners verliezen 1 beurt.

De winnaar is de renner die in de laatste beurt het verst over de meet is gekomen. Windvoordeel en valpartijen kunnen niet meervoorkomen. Elk vakje tussen telt voor 1 seconde. Na elke spelbeurt komt er 10 seconden bij. Er kunnen tussensprints zijn met bonificatieseconden en punten. De volgorde van passage zorgt voor de uitslag.  Je kan een klassement naar punten en/of tijd maken.

Er is een alternatief voor het spelen van een ploegentijdrit waarbij je het parcours in zo weinig mogelijk beurten aflegt en door het slim spelen van de secondekaarten, maximaal windvoordeel probeert te halen.

 

link03

link04

link05

link06

link07

link08

link09

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.