Le Tour de France

TourdeFrance01Frankrijk ca 1933.   Er zijn verschillende versies van dit spel. Volgens Pierre Bertin (“De l’Arène Cyclista à la Grande Boucle”, Vox Ludi). De meest recente versies zijn van eind de jaren ’50. De tekeningen op het bord en de doos laten renners van voor 1930 zien.

Het bord meet 43 x 43 cm en er staan geen referenties op.

Het is een ganzenbordmechanisme. Er wordt gespeeld met 2 dobbelstenen, het aantal spelers is onbeperkt (je moest zelf voor pionnetjes zorgen). De pionnetjes worden verzet volgens het gegooide aantal ogen.   Komt een speler op een vakje dat bezet is, wordt er opnieuw gegooid door beide spelers. De speler met de hoogste waarde blijft staan, de laagste waarde vliegt terug.. Er zijn speciale vakjes. Kom je op een vakje “Etape” dan gooi je nogmaals, kom je op een vakje “Repos” dan moet je een beurt overslaan. Op een “Passage a niveau” moet je 2 beurten wachten. Heb je en “Crevaison” (lekke band) dan moet je blijven staan tot je “even” gooit, met een “bicylette brisée” (gebroken fiets) moet je opgeven. Bij een “chute” (valpartij) moet je terug nar het vakje waarvan je vertrokken bent. Wie als eerst in Parijs komt is de winnaar.

Tour de France02

Tour deFrance03
TourdeFrance04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.