L’échappée du Tour

EduT004Spel uitgebracht door ACH Jeux (Frankrijk) eind jaren ’90. het spel is bedacht door Hervé Clement, Aude Houguenague en Benoit Vieubled.

De doos bevat:

–  Een speelbord van 60 x 50 cm met een parcours van 77 vakjes. Het bord bevat een versmalling (strobalen) en drinkbussen om de bevoorradingsvakjes aan te duiden.
–  154 bewegingskaarten waarbij 60 genummerd van 3 tot 8, 60 genummerd van 9 tot 13,  8 kaarten “rouleur” genummerd van 10 tot 13, 10 kaarten “échappée” (ontsnapping) waarvan 5 van 15 en 5 van 16,  16 verrassingskaarten waarbij 4 kaarten “champion” met 2 van 17 en 2 van 18, 4 kaarten “fringale” (inzinking), 4 kaarten “sprinter” , 2 kaarten “chute” (valpartij) en 2 kaarten “crevaison” (lekke band).
–  18 rennertjes (3 cm lang) , 6 ploegen van 3 renners. Binnen elke ploeg zijn de renners genummerd van 1 tot 3, het nummer is verwerkt in de voetjes (origineel maar niet altijd gemakkelijk zichtbaar).
–  2 hulpbordjes om de te trekken en de gespeelde kaarten op te leggen
–  18 hulpbordjes (1 per renner) om de bewegingskaarten op te legn.
–  Een boekje met blaadjes om resultaten te noteren.

EduT003

Met 6 spelers spelt elke speler met 2 renners, met 4 of minder aantal speler met 3 renners.

Een aantal termen komen in het spel voor en duiden op speciale situaties:

– “coller”  renners die achter de koptrekker staan volgen in het wiel (door het spelen van en kaart), enkel de renners recht achterelkaar kunnen dat.
–  “doubler”  (inhalen) een renner die een andere renner voorbijsteekt moet elk vakje tellen dat hij paseert. Diagonaal rijden mag niet, dus enkel vakjes vooruit en opzij.
–  “emmener” (tempo maken)  de renner doet dit door 9 tot 13 te bewegen en toe te laten om in het wiel te volgen.
–  “se replacer”  een renner kan voor te spelen vrijwilig de laatste plaats in een rij innemen en wordt dan achteraan geplaatst en breekt daardoor ook de volgrij.  Per rij kan er maar 1  renner dat doen.

Bij de start trekt Iedereen  een kaart per renner om de startvolgorde te bepalen.
De speler krijgt 7 kaarten per renner (dus niet alle renners vertrekken met dezelfde kaarten).   De verrassingskaarten worden in het begin niet verdeeld.
De koers zelf gaat over 3 ritten.  De winnaar is diegene die het beste ploegenklassement heeft op het einde.

In  de eerste etappe of de proloog mogen de renners de regel “coller” niet gebruiken, de renners gaan enkel vooruit volgens het getal op de kaarten.  Renners bewegen volgens de plaats in de koers, bij gelijkheid gaat de meest linkse voor.  Na het spelen van een kaart wordt er een nieuwe getrokken zodat er 7 in de hand blijven. Als de eerste renner over de streep gaat wordt de beurt uitgespeeld, wie het verst gekomen is wint. Elk vakje achter telt voor 1 minuut.

In de tweede etappe mag de regel “coller” wel worden gebruikt en gaat over anderhalve ronde op het bord.

De derde etappe gaat over 2 ronden op het bord. De verrassingskaarten mogen niet worden getrokken.

De kaarten 3 tot 8 mogen gebruikt worden om evenveel vakjes te zetten als op de kaart  of om in het wiel te volgen (coller).  Emmener (tempo maken ) mag niet.
De kaarten 9 tot 13 mogen gebruikt worden als beweging overeenkomstig het getal of om in het wiel te volgen (coller) en tempo te maken (emmener).
De kaarten 9 tot 13 met opdruk “rouleur” werken zoals de normale kaarten maar tempo maken (emmener)mag net.
De kaarten “Echappée” 15 en 16  zorgen voor een beweging van 15 of 16 in het wiel volgen en tempo maken mag niet.
De kaarten “Champion” 17 en 18  zorgen voor een beweging van 17 of 18 in het wiel volgen en tempo maken mag niet
Er mag ten allen tijde minder vakjes gezet worden dan op de kaart staat!
De kaart “Fringale” zorgt ervoor dat de renner maximum 10 vakjes vooruit gaat , uitgezonderd als hij in het wiel volgt, dit tot hij aan de volgende bevoorradingslijn is.  Indien de kaart getrokken wordt, wordt ze onmiddellijk uitgevoerd.
De kaart “Sprinter” kan 2 vakjes toevoegen aan eender welke kaart. Na het spelen van deze kaart kan niet in het wiel worden gevolgd.
Bij het trekken van een kaart “chute” (valpartij) of “crevaison” (lekke band) moeten onmiddellijk het aantal vakjes dat op de kaart staat worden teruggezet.

EduT001

EduT002

EduT005

EduT006

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.