Le Grand jeu du Tour de France

GJdT004Spel uitgebracht door Hugo&Cie (Parijs, Frankrijk) in 2014.   Het is een kwis- ganzenbordspel met vragen over de Tour de France en over Frankrijk. Het kan gespeeld woden met 2 tot 6 personen.

De doos bevat een speelbord van  42 x 28 cm,  6 kaartjes op voetjes met rennersfiguren, 1 gewone D6 dobbelsteen en een regelboekje met kwisvragen.  Je moet zelf voor een chronometer zorgen want de antwoordtijd is beperkt tot 15 seconden.

Het speelbord heeft 63 vakjes:  21 vakjes “Etape”, 21 vakjes “Quiz France” en 21 vakjes “Quiz Tour”.  “Etape”-vakjes zorgen voor gebeurtenissen.  Quiz Tour zijn vragen over renners, Quiz France zijn vragen over etappeplaatsen.

Er zijn 3 soorten vragen, ellk type aangeduid met en bijhorend icoon. Bij “Sprint” vagen mag iedereen meedoen en zo zoveel mogelijk foute antwoorden geven, bij “Contre-la-montre (tijdrit) vragen mag enkel de speler die de dobbelsteen rolde de vraag beantwoorden, hij mag binnen de 15 seconden zoveel antwoorden geven als hij wil.  Bij “Echappée solitaire” (solo-ontsnapping) vragen mag enkel de deelnemer die de dobbelsteen gooit antwoorden en mag 3 keer een antwoord proberen binnen de tijd. Het boekje bevat 420 vragen.

GJdT001

Alle deelnemers kiezen en rennersfiguurtje en zetten dat op het vakjes”Prologue”, ze gooien een dobbelsteen om hun rugnummer te bepalen. Er mogen uiteraard geen dubbele rugnummers voorkomen.

Er wordt gegooid en evenveel vakjes vooruit gegaan. Kom je op een vraagvakje dan moet de speler links neen getal tussen 1 en 210 kiezen die de vraag bepaald.  Als de speler die de dobbelsteen rolde de vraag juist had mag hij opnieuw rollen met een maximum van 3 beurten na elkaar, anders gat de beurt naar de volgende speler.

Kom je op een vakje “Etape”  dan voer je de gebeurtenis uit die bij het vakje hoort.

Om te winnen moet je exact het aantal ogen gooien  om op het vakje “Arrivée” te komen, gooi je teveel dan tel je vakjes terug. Kom je op het vakje “Arrivée” dan moet er ook nog een vraag “Quiz Tour” beantwoord worden.

 GJdT003

 GJdT002   GJdT005

 

GJdT006

 

GJtdD008

 

GJdt007

2 commentaren

 1. Hallo,

  Ik had een paar vragen over dit spel;
  -is dit spel ook in de Nederlandse taal beschikbaar?
  -wat zijn de kosten van dit spel?

  Ik hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet,
  Saskia Willemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.