Le Tour Cycliste

tourcyclisteUitgegeven door  FAB édition uit Frankrijk, eind jaren ’90.

Het spel bevat een dubbel spelbord dat samengesteld 43 x60 cm meet.   Er zitten veel renners bij (36 plus leiderstruien), maar eigenlijk lijken ze te groot voor het spelbord.

Eigenlijk een heel simpel dom, dobbelspel waarbij een klassement gemaakt wordt op basis van punten die onderweg of aan de aankomst kunnen worden gewonnen.

Het spel kan gespeeld worden met 2 tot 6 personen. Een volledige Tour bestaat uit 12 etappes (waarbij etappe 3 en 6 een tijdrit is).

Bij een normale rit gooit de eerste speler  de 2 dobbelstenen en plaatst de renners op het gegooide aantal. Dit zo voor alle renners. Er wordt vanaf dan gespeeld volgens de positie in de koers.

Alle renners die op de vakjes 73 tot 76 komen moeten naar 72.

Elke renner die op vakje 65 komt moet naar 64.

Het vakje “Sprint” levert punten. De eerst 3 krijgen er 3 , 2 en 1 punt.

De eerste renner die op het aankomstvake komt wint. De anderen spelen hun beurt uit en de punten worden geteld.  De winnaar krijgt 10 punten, de tweede 8 en de derde 6. Op het vakje “FAB” krijgen alle renners 3 punten als ze buiten  de 3 eerste zijn geëindigd.  De vakjes 97 en 98 leveren 2 punten, de vakjes 94 tot 96 1 punt.

tourcycliste05

De winnaar krijgt de gele trui. De tweede de witte trui en de derde de groene trui.

Bij een tijdrit wordt er gespeeld met één enkel dobbelsteen. Er wordt gegooid en het gegooide aantal ogen levert het aantal punten op.

Een bergrit wordt gespeeld zoals een normale rit maar vanaf beurt 4 wordt er slecht met 1 dobbelsteen gerold.  De vakjes 73 tot 76 hebben geen speciale betekenis. Maar als de eerste renner aankomt worden alle renners die naar het einde van de beurt niet voorbij vakje 65 zijn, uit koers genomen.

tourcycliste3 tourcycliste4

 

 

 

 

 

 

 

tourcycliste06

tourcycliste07

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.