Het Grote Wielrenspel

grspel01Spel uitgebracht in Nederland door Innocycle in 2014

Als je de doos openmaakt en je ziet het bord en de  bankbriefjes dan denk je direct aan Monopoly. Maar dat is het niet echt.  Het is een Quizspel waar met de juiste antwoorden geld kan worden verdiend.

Uit de intro:

De speler die na afloop van het spel de meeste vragen goed heeft beantwoord en daarmee via de kKassiekers, de Tour, de Giro, de Vuelta, het Wereldkampioenschap of het Nationale Kampioenschap het meeste geld heeft gewonnen wint het spel.  Kennis van het professionele wielrennen, maar ook een dosis geluk en strategisch inzicht zijn nodig om je tegenstander te verslaan.

 De doos bevat:

 • 1 speelbord
 • 2 dobbelstenen
 • 6 wielrenners
 • 5 soorten speelgeld
 • 36 piekkaartjes
 • 75 koersverloop kaartjes
 • 30 eigendomskaartjes etappes
 • 85 vragenkaartjes Tour
 • 75 vragenkaartjes Klassiekers
 • 65 vragenkaartjes Giro
 • 65 vragenkaartjes Vuelta
 • 45 vragenkaartjes Wereldkampioenschap
 • 45 vragenkaartjes Nationaal Kampioenschap

grspel03

Het spel kan gespeeld worden met 2 tot 6 spelers.  Schud alle kaartjes en leg ze in hoopjes. Iedere spelen krijgt 100.000 Euro startgeld.

Iedere speler bepaalt vooraf voor welke koers hij gaat pieken (kan bij meerdere spelers dezelfde zijn).  Wint de speler aan het einde al de etappes van zijn piekkaart, dan verdubbeld de winst.

De spelers spelen om beurten. Komt een speler op een vakje dan hoort daar ofwel een vragenkaartje bij ofwel volgt een actie.

Komt de speler op een etappe, dan stelt de speler naast hem de vragen. Heeft hij ze alle drie juist, dan wint hij de etappe(kaart). Komt een andere speler later op die etappe gebeurt er niets. Indien niet alle antwoorden correct zijn blijft de etappe in het spel en wordt er doorgespeeld.

In functie van de gewonnen etappe wordt er geld uitgekeerd (van 5000 tot 60000 Euro). Heeft hij een piekkaart voor die etappe, wordt het geld verdubbeld.

Wanneer een speler op een etappe staat die nog gewonnen kan worden kan een andere speler te allen tijde vragen die etappe te kopen, dit voor de laatste vraag beantwoord is. Weet de koper de resterende vragen niet is hij het geld kwijt en blijft de kaart in het spel.

Valpartij, Lek, Bidons halen, Hongerklop: als een speler op dit vakje komt moet hij een beurt overslaan (zet de renners omgekeerd).

Bij het bereiken van een vakje Koersverloop wordt een koersverloop-kaart getrokken en voorgelezen. Het te betalen of te winnen bedrag direct afrekenen.

Een speler die op het vakje dopingcontrole komt is geschorst en moet 2 beurten overslaan. Bovendien moet hij direct 20.000 Euro boete betalen.  Heeft hij het geld niet, dan moet hij 4 gewonnen etappes teruggeven.

In principe wordt er gespeeld tot alle etappes gewonnen zijn of een bepaalde tijd bereikt is.

Op het einde van het spel kunnen de spelers met elkaar onderhandelen om ritten te ruilen en over te kopen (enkel tussen spelers onderling, niet met de bank).

Wanneer een speler alle klassiekers of een volledige rittenkers heeft gewonnen krijgt hij nog extra geld.

grspel02

grspel04

grspel05

grspel06

grspel07

grspel08

grspel09

grspel10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.