Velo City

velcit01
Spel uitgebracht door Abacus Spiele uit Duitsland in 2010. Spelontwerp van Kevin G.  Nunn.  Het spel draait rond fietskoeriers die tegen elkaar racen om zo snel mogelijk van start naar aankomst te komen.   Wie de meest koeriers binnen heeft wint, dus je moet je hele team in het oog houden. Je kunt alleen rijden of samen met anderen zo mekaar helpen.

Het spel kan gespeeld worden met 3 tot 7 spelers en duurt ongeveer 45 minuten.

De doos bevat een speelbord en 7 gekleurde teams van 5 koeriers, de fietskoeriers hebben 5 verschillende vormen.  Elk team heeft ook een D6-dobbelsteen in de kleur van het team. Daarnaast zijn er ook 28 energie-drinkbussen en een energie-dobbelsteen (D6).

Het speelbord is ongeveer 57 x 28 cm en toont een route door de stad. Het vertrek is een parking en dan gaat het parcours over 34 vakjes naar de 8 aankomstvakken.  Op het parcours bevinden zich 8 vakjes met energiepunten en 10 pechvakjes (open riooldeksels).

Wanneer je het spel speelt met 3 of 4 spelers krijgt elke speler een team van 5 koeriers, wanneer er meer spelers zijn dan 4 koeriers. Elke speler zet een extra koerier voor hem/haar om aan te duiden met welke kleur je speelt.

Het aantal energie-drinkbussen in de pot hangt ook af van het aantal spelers (voor 3 is dat 15, voor 7 is dat 28). De spelers starten het spel zonder energie-drinkbussen, die moeten ze onderweg verdienen.

velcit02

De spelers spelen om beurt in de richting van de klok.  Bij het begin van je beurt kies je of je een solo-ride gaat doen of een groep-ride.  Bij een solo-ride beslis je na de rol welke koerier je verplaatst, bij een groep-ride moet je een vakje kiezen waarop een koerier van jou staat en minstens 1 koerier van een tegenspeler (voor de rol).

Bij een solo-ride gooi je je team-dobelsteen en verplaats je een koerier evenveel vakjes.  Je kan een Energie-boost spelen door een drinkbus te spelen voor je rol, je rolt de extra energie-dobbelsteen bij je eigen rol en kiest welke van de 2 je gaat gebruiken. Je kunt ook sprinten. Dat kost je 2 drinkbussen. Rol weer de energie-dobbelsteen naast jouw dobbelsteen en beslis welke van de 2 je gebruikt of tel ze samen, niemand kan in het wiel volgen.  Een koerier die naast een andere staat mag in het wiel volgen door een drinkbus te betalen , hij volgt de andere koerier.

Bij een groep-ride geef je eerst aan over welke koeriers het gaat.  Rol tegelijkertijd de ploeg-dobbelsteen voor ploeg die een koerier op het vakje heeft en kies er één van.  Als je je eigen dobbelsteen kiest gaat jouw koerier vakjes vooruit. Kies je een andere ploegdobbelsteen, dan gaat die koerier vakjes vooruit en één van jouw koeriers.  Een energie-boost is toegelaten en rol je de energiedobbelsteen samen met de jouwe en kies ja, de andere worden ook gerold.  Een sprint is niet toegelaten. In het wiel volgen wel.

De eerste renner die in een beurt op een energievakje komt krijgt een drinkbus, komen in eenzelfde beurt andere koeriers op dat vakje krijgen ze niks. Zijn de drinkbussen op dan pak je er één van de tegenstander die er de meeste heeft

Kom je op ene pechvakje, dan moet je 1 achteruit, tenzij je een drinkbus betaalt. Als je een vakje achteruitgaat krijg je een drinkbus .

De eerste koerier die aankomt stopt in het verste aankomstvakje, je mag enkel met je eigen ploeg-dobbelsteen binnekomen.

Het spel stopt als alle 8 aankomstvakken gevuld zijn.  Diegeen die de meeste koeriers  erin heeft is gewonnen.

 


velcit03

velcit04

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.