Potvertoeren

web01

Uitgever     :   Panorama-  Nederland
Jaar             :    1965
Maker         :   ?

Spelletje dat op de middagpagina zat van het Tour de France – nummer van Panorama uit 1965 uit Nederland.

Het is een vrij groot speelbord van 38 x 35 cm. Onderaan het bord zijn uit te knippen figuurtjes (groen en gele trui, bergpunten en de karavaan-pion). Je moet zelf zorgen voor een dobbelsteen en een pot met punten (knikkers, lucifers, centen,….) op de foto heb ik lotto-jetons gebruikt.

Het wordt gespeeld met 2-6 spelers. Iedereen krijgt jetons startgeld. De Tour-karavaan pion is het enige stuk dat over het speelbord verschuift. De regels zijn de regels van een puur dobbelspel, gooi je een 1 pak je de gele trui, gooi je een 6, pak je de groene trui. Wie het getal (gele steen) van de aankomstplaats dobbelt wint de rit. Wie het getal van witte dobbelstenen gooit wint of verliest jetons. Wie het getal van de groen dobbelstenen gooit krijgt een bergpremie in jetons. ritwinst, gele, groene trui en bergpunten leveren jetons op.

Wie aan het einde van het spel het meeste aantal jetons heef is de eindwinnaar.

Op een aantal aankomstplaatsen gelden speciale regels zoals allemaal gooit eenmaal en krijgt het aantal jetons volgens het aantal gegooide ogen, of tijdens de rustdag zijner verliespunten, ….

Minolta DSC

sp2402
Spelregels:

Er zijn twee tot zes spelers. Gegooid wordt met één dobbelsteen, In de pot gaan 180 knikkers (fiches, knopen, bonen, lucifers of centen). Verder krijgt iedere speler vijftien knikkers startgeld. De uitgeknipte stukken (zie onderaan) zijn: 1 De bergen, die op of bij de bergen met hetzelfde aantal spitsen op het speelveld gelegd worden. 2 De Tour-karavaan (K). Dit is het enige stuk, dat over het bord schuift. 3 De gele en de groene trui. Wie een één gooit in zijn beurt, ontvangt de gele trui en legt die vóór zich op tafel. Wie een zes goOit ontvangt de groene trui en legt. die voor zich neer. Gooit daarna een ander één van deze nummers, dan neemt die het bezit van de gele, respectievelijk groene trui over. Deze truien ver wisselen dus steeds van eigenaar. Deze regel geldt in alle etappes, dus ook in de tijdritten. Wie het hoogste aantal ogen gooit mag beginnen. De karavaan K wordt op de eerste startplaats (Keulen) geplaatst. Er wordt gespeeld per etappe. Wie het ogental van een klein wit dobbelsteentje gooit, dat op de komen de etappe is getekend, betaalt evenveel knikkers aan de pot als het geworpen aantal ogen wanneer er een min (-) bij het witte dobbelsteentje staat. Hij ontvangt echter evenveel knikkers als het geworpen aantal ogen wanneer er een plus ( + ) staat. Ook de volgende spelers, die in die etappe dat aantal gooien, betalen of ontvangen het geworpen aantal . Gooit iemand het aantal ogen van de volgende finishplaats (de grote gele dobbelsteen), dan heeft hij de etappe gewonnen. De karavaan K wordt op de volgende startplaats geplaatst en de dagpremies worden uit de pot betaald. Dat zijn: drie knikkers voor de etappewinnaar,’ twee knikkers voor de bezitter van de gele trui en één knikker voor de bezitter van de groene trui. In de volgende,etappe gooit de bezitter van de gele trui het eerst, daarna de andere spelers in de richting van de wijzers van de klok. Gooit iemand als eerste het aantal ogen van een berg (een groen dobbelsteentje) dan ontvangt hij geen knikkers, maar het losse bergje. Aan het eind van het spel ontvangt de speler met de meeste bergpunten (toppen) de bergprijs.

Het is mogelijk dat één speler twee dagpremies wint Zo wordt bijvoorbeeld de eerste etappe
gewonnen door de speler die het eerst n één gooit en daardoor zowel de gele trui (2 knikkers) als de dagprijs (3 knikkers) krijgt ,Gele én groene trui kunnen in het bezit zijn van één speler. Gooit de bezitter van de gele trui ‘n één, dan mag hij overgooien. Gooit de bezitter van de groene trui ‘n zes, dan mag ook hij overgooien. Aan het eind van het spel ontvangt de bezitter van de gele trui twintig knikkers extra. De bezitter van de groene trui krijgt er tien extra. De rest van de pot is voor de winnaar van het bergklassement Hebben meer spelers evenveel punten (aan één berg zitten één, twee of drie spitsen en elke spits is één punt) dan wordt de bergprijs gedeeld De knikkers worden geteld en wie er de meeste heeft, is winnaar. Wanneer ergens een uitroepteken (!) staat gelden er bijzondere bepalingen. Lees daarvoor de bijzondere spelregels

BIJZONDERE SPELREGELS

LUIK: Ploegentijdrit. Alle spelers gooien éénmaal en krijgen het geworpen aantal ogen uitbetaald. Verder geen dagpremies.
CAEN, QUIMPER, DAX en CARPENTRAS zijn startplaatsen. De etappes van de vorige dag zijn in een andere plaats geëindigd.
CHATEAULlN: tijdrit. Alle spelers gooien éénmaal. Wie het laagste werpt krijgt acht knikkers.
Verder geen dagpremies.
BARCELONA: De etappewinnaar zet op de rustdag de bloemetjes buiten. Dat kost hem tien
knikkers.
MONT REVARD: tijdrit. Alle spelers gooien éénmaal. Wie het hoogste aantal ogen gooit krijgt het dubbele aantal knikkers uit de pot. Verder zijn er geen dagpremies. De etappewinnaars op de Mont Ventoux en Mont Revard krijgen ook de bergpunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.