Tour de France TSA 2016 – verslag 7de rit

Rit 7 : Albertville – St-Gervais Mont Blanc

 foto00

 

De renners staanaande start in Albertville. Er is een bepaalde nerveusiteit te bespeuren. Zijn er die schrik hebben van deze toch wel zware opdracht? Het weer zit ook niet mee: het regent in de Alpen

foto01

 

In de eerste kilometers is het een erg attente gele trui Van Garderen die duidelijk niks aan het toeval wil overlaten.

foto02

 

Maar in Faverges wordt het hele peloton opgeschrikt. Het is diezelfde gele trui die tegen het asfalt wordt en het hele eploton in zijn val meesleurt. Slechts enkele renners kunnen de val ontwijken waaronder Lobato die alleen aan kop komt. Greipel kan ook ontwijken en komt vooraan in het peloton terecht (na een zwakke start). De eerste col is niet ver.

De eerste col is de Col de la Forclaz de Montrim (2de cat). Guardini pakt de leiding. Hij wil duidelijk mee vooraan over de top met het oog op de stussensprint.

foto03

 

Door een maneuver van Aru geraakt Guardini alleen over de top. Quintana, Lobato, Valberde, Pinot en De Gendt pakken de resterede punten. De tussensprint in Ugine is niet ver en Guardini gooit zich vol.

Door de zoveelste valpartij zijn Kreuzinge en Dennis al vrij vroeg in de achtergrond geraakt.

foto04

 

De regen valt nu met bakken uit de lucht. De camerabeelden kunnen de renners bijna net meer ontwaren. Pinot is bij Guardini terechtgekomen en ze gaan sprinten maar Guardini wint duidelijk. Daarachter een groep van negen. Greipel pakt de derde plaats en geeft zich nog niet gewonnen voor groen voor Viiani, Majka, Van Garderen en De Gendt.

Op weg naar de tweede col van de dag is de rust een beetje teruggekeerd in het peloton. Guardini blijft zijn meters kop doen en zo pakt hij belangrijke punten voor de strijdlust.

foto05

 

Guardini blijft leiden op de Col de la Forclaz de Quege (1ste cat), het lijkt of het peloton dit goed vindt…

Guardini komt nog een keertje als eerste boven voor Pinot, Majka, Quintana, Greipel en De Gendt. Deze 6 hebben zich uit het peloton losgewerkt.   Valverde en Labato pakken de laatste punten.

foto06

 

Op weg naar de derde col van de dag : de Col de Saisies. Trekt de kopgroep flink door. Guardini is compleet ten einde kracht en heeft de rol moeten lossen.   Pinot vindt dat het te traag gaat en gaat alleen voorop rijden. Van Garderen zit diep in het peloton. Majka rijdt virtueel in het geel !

Maar na enkele kilometers klimmen is het liedje van Pinot uit en die wordt teruggegrepen. Wellens probeert vanuit het peloton de sprong te maken. Greipel probeert waar mogelijk de kop te pakken om nog een gooi te doen naar het eindklassement van de strijdlust.

foto07

 

Aanval van Quintana, alleen Majka kan volgen. Ze zijn 1 en 2 over de top.   Daarachter is het aan De Gendt, Greipel en Pinot.   Kort daarop pakken Lobato, Valverde en Froome nog de laatste punten.

foto08

 

We krijgen nu een vrij lang vlak stuk naar de slotklim. Quintana blijft rijden, Majka beperkt zich tot volgen. Is er echt een deal met BMC voor geel. Tinkov stopt aan het einde van het jaar en het lijkt of Rafal vrienden in het pelotin wil houden.

De Gendt pakt Greipel op sleeptouw naar de kop.   Daarachter nog een duo: Valverde en Pinot.

Het werk van De Gendt loont en die brengt Greipel terug vooraan. De gorilla pakt direct de kop (punten voor de strijdlust). Toch knap dat een sprinter dit nog kan zo diep in de finale van een zware bergrit!

Majka heeft het laten lopen en Valverde is vooraan komenaanpikken.

Gele Van Garderen lijkt de koers te ondergaan in het peloton.

foto09

 

We zijn bijna aan de voet van de slotklim naar de Mont Blanc. Het Lotto-duo heeft het begeven. Valverde sleurt Quintana mee naar de voet.

Daarachter is de organisatie bij BMC op de rails geraakt en Porte probeert Van Garderen vooraan te brengen. Nibali haaft dat in de gaten en probeert te volgen.

foto10

We zijn al een flink eind op de slotklim. Valverde is sterk vandaag en blijft rijden.   Var Garderen en Nibali zitten in het wiel van Majka. De 3 zijn bij de 2 Lotto’s gekomen.

Een paar kilometer voor de top is het raspaardje niet meer te houden en Quintana sprint naar de zege. Valverde wordt nog tweede en zorgt voor een knappe collectieve prestatie van Movitar. Met een sterk eidnoffensief wordt Nibali nog derde.

Het was een zware rit. Het gemiddelde van 7,5 zegt veel. Guardini krijgt nogmaals de prijs van de strijdlust van de rit en Movistar wint (uiteraard) het ploegenklassement.

foto11

 

uitslag

 

Van Garderen begint in het geel aan de laatste rit naar Parijs. Maar met slecht 39 seconden voorsprong kan het nog bloedstollend spannend worden !

Voor groen moet er al een klein mirakel gebeuren voor Greipel om de trui nog te pakken, maar mathematisch kan het.

Majka heeft de bollentrui definitief op zak. De voorsprong op Quitana is te groot. Er zijn nog 8 punten te pakken in de laatste rit.

De klassement van de strijdlust lijkt wel een kopie van het puntenklassement. Ook hier gaat het nog tussen Guradini en Greipel 7 beurten is wel veel, maar met de form die de Duister in de afgelopen ritten heeft getoond is alles mogelijk.

Lotto ook terug aan kop in het ploegenklassement.

klassement

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>