Tour de France TSA 2016 – verslag 2de rit

Rit 2 :   Vielha – Andorre Arcalis

 tdf0201

De renners aan de start in Vielha Val d’Aran. Het beloofd een loodzware Pyreneeênrit te worden over 4 cols. De eerste waardemeter in deze Tour.

tdf0202

De eerste kilometers verlopen rustig. Wellens (in de bollen) en Bardet voeren het peloton aan.

De eerste col van de dag komt eraan: de Port de la Bonaigua (1ste categorie) en het zijn de klimmers die het duidelijk voelen kriebelen: Majka, Moreno en Quintana aan de kop van het peloton. Nibali probeert de boel wat te ontregelen door helemaal links te gaan rijden. Guardini (in het groen) probeert zich vooraan te houden. Greipel (in het geel) lijkt het vandaag te laten lopen. Achteraan wordt gevallen en Sagan deelt in de brokken.

TDF0203

De top van de eerste col: Moreno voor Majka, Quintana, Wellens, Bardet, Vanendert, Guardini en Nibali.

TDF0204

Na de col krijgen we een kopgroep van 10 op weg naar de enige tussensprint in La Guingueta d’Aneau. Op dat moment ziet het er heel goed uit voor Guardini want hij is de enge sprinter in de groep.

Maar net als de renners gaan sprinten sluit de hele zooi (op Greipel na) aan.   Guardini begint overmoedig de sprint van aan de kop, maar dat breekt hem zuur op, hij wordt pas zesde. De volle pot gaat naar Lobato voor Moreno, Sagan, Vanendert en Viviani. Wellens pakt nog het laatste punt na Guardini.

TDF0205

Moreno is erg actief vandaag en leidt het peloton naar de tweede col van de dag: De Col d’El Canto (1ste categorie).

Maar op de top is het Astana-time: Aru eerst boven voor Nibali, Quintana, Majka, Vanendert, Thomas , Froome en Wellens.

TDF0206

De tweede col lijkt een maat voor niks te worden. Het peloton gaat er vrij rustig over maar in de nasleep van de passage over de top krijgen we toch 4 leiders: Majka, Aru, Nibali en Quintana.

TDF0207

Bij het oprijden van de derde col van de dag: de Col de Beixamis brengt Vanendert het eerste deel van het peloton terug. Quintana leidt de dans. De kleine Colombiaan heeft duidelijk zijn zinnen gezet op de bollentrui.

De passage op de top : Quintana voor Aru, Nibali, Wellens, Majka, Vanendert, Thomas en Valverde .

TDF0208

Over de top net hetzelfde scenario als bij de vorige col. De 4 zelfde renners: Majka, Aru, Nibali en Quintana rijden vooraan weg.

Maar er is onenigheid in de kopgroep.   Niemand wil doorrijden en Wellens komt met wat andere renners terug aansluiten. Nibali demarreert vanop de kop, maar iedereen schuift mee, ook al kost dat een pak krachten.

TDF0209

 

Het peloton komt aan de voet van de slotklim naar Andorre Arcalis (hors categorie). Valverde en Thomas nar de kop (waar komen die vandaan?). De kop van de koers is een lange sliert.

Maar vanaf de voet van de col spat alles uit elkaar. Thomas gaat fors door, enkel Majka kan mee in het wiel. Daarachter probeert Quintana de kop binnen bereik te houden.

TDF0210

Maar Geraint Thomas heeft nog een laatste cartouche en komt autoritair alleen over de meet. De off-day van de eerste rit is weggeveegd !!!

Quintana wordt tweede voor Makja, zij beperken de schade.   Wellens wordt mooi vierde, genoeg om de gelet rui over te pakken.

TDF0211

Dani Moreno krijgt de prijs van de strijdlust en Lotto en Sky delen het ploegenklassement in deze rit.

TDF0212

Tim Wellens heeft dus de gele trui overgenomen van zijn ploegmaat Greipel. Majka en Nibali staan niet zo ver. Het beloven spannende ritten te worden.

Voor de groene trui staat Greipel nog el aan kop, maar het lijkt erop dat er toch een paar concurrenten voor groen zich in de debatten gaan mengen.

Quintana heeft verdient de bollentrui, maar ook hier alles nog dicht bij elkaar.

De rode trui wordt de meest stabiele. Benieuwd wie Greipel nog gaat kunnen bedreigen.

TDF0213 TDF0214 tdf0215

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>